Pohádková svatba Charlese a Diany

Londýn - Své „ano“ si Diana Spencerová a britský princ Charles řekli před zraky téměř 750 milionů lidí, kteří je skrz televizní obrazovky pozorovali po celém světě. Pod modrou oblohou, která je vzácnější v Británii než v jiných zemích, projížděl ulicemi Londýna nablýskaný kočár za mohutného jásotu davů. Následník trůnu princ Charles si v něm vezl mladičkou snoubenku Dianu Spencerovou. Psal se 29. červenec 1981 a jejich pohádková svatba století měla zdůraznit význam monarchie v době ekonomické recese, vysoké nezaměstnanosti a občanských nepokojů. Šťastný konec ale neměla.

Svatba však nebyla nejlevnější. Už k oficiálním zásnubám 24. února 1981 si nevěsta vybrala velký prsten v hodnotě 30 tisíc liber, sestávající ze 14 diamatů obklopujících safír. V předvečer svatby se po celé zemi rozhořelo 101 oslavných ohňostrojů. O svatebním dni 29. července přijela Diana ke katedrále svatého Pavla ve skleněném kočáře. Obřadu přihlíželo 21 panovníků a 20 hlav států.

Uličkou kráčela Diana ve skvostné róbě z hedvábného taftu barvy slonové kosti zdobené krajkou a se závojem přes obličej. Vypadala jako opravdová princezna. Osmimetrová vlečka za ní v rukou družiček, jež měly na sobě miniaturní verzi jejích šatů, splývala jako bílá řeka. K vlnící se sukni měla připnutou malou podkovu z 18karátového zlata pro štěstí.

Charles se ženil ve vojenské uniformě. Vše za pečlivého dohledu tři čtvrtě milionu diváků na celé planetě a 600 tisíc nadšenců v londýnských ulicích.

Svatební šaty Diany Spencerové
Zdroj: Getty Images News/Jayne Fincher

U oltáře Diana bezděčně přehodila pořadí prvních dvou jmen Charlese - a řekla Philip Charles Arthur George. Také mu neslíbila poslušnost. Tento tradiční slib byl vypuštěn na přání snoubenců, což vyvolalo komentáře. Obřad, trvající více jak půldruhé hodiny, vedl arcibiskup canterburský Robert Runcie.

Svatební dort vytvořil belgický kuchař Serge-Gustave Sender, známý jako „cukrář králů“. Na velkolepé hostině v Buckinghamském paláci, mimo jiné se podávalo 99 lahví vzácného šampaňského Cuvée Dom Perignon 1961 (podle data narození nevěsty), si pochutnávalo na 3500 pozvaných hostů. 

Snoubenci dostali na 6000 darů, s nimiž si nevěděli rady a část z nich dali zničit. Líbánky strávili v Broadlands v Romsey v hrabství Hampshire, dále se plavili po Středozemním moři a nakonec odjeli do skotského Balmoralu.

Diana Spencerová ve svatebních šatech od Elizabeth Emanuelové
Zdroj: Getty Images News/Lichfield Archive

Pohádková svatba pohádkově neskončila

Už od počátku manželství se Diana trápila vztahem svého manžela k jeho předchozí lásce Camille Parkerové-Bowlesové a dokonce se několikrát pokusila o sebevraždu. Trpěla psychickými problémy a několik let se potýkala i s bulimií.

Záznam ze svatby je možno dnes vidět na internetu. Manželství nakonec skončilo bez lásky rozvodem a Charles si vzal svou životní lásku, vévodkyni Camillu. Rozvod byl poměrně „špinavou“ záležitostí, během které se na veřejnost dostaly spekulace o nevěrách obou partnerů a dohady, kdo kromě Charlese by mohl být otcem prince Harryho.

Po rozvodu se zdálo, že milovaná lady Di stojí na prahu nové a šťastnější budoucnosti. V roce 1997, rok po rozvodu, ale zemřela při tragické autonehodě ve Francii.