Austrálie už nebude věznit imigranty v zadržovacích táborech

Canberra - Nová australská vláda chce změnit dosavadní kontroverzní imigrační politiku. Dosud Austrálie zadržovala všechny žadatele o azyl v detenčních centrech, nyní by chtěla vláda imigranty věznit jen v případě, že by pro Austrálii znamenali bezpečnostní hrozbu.

Zásadní změna se týká imigrační směrnice, ta by měla předpisy upravit tak, aby zadržování žadatelů o azyl australské úřady užívaly jen ve výjimečných případech. Ministr pro imigraci Chris Evans označil toto rozhodnutí za zásadní posun k lidštějšímu zacházení s žadateli o azyl.

Podle Evanse dosavadní imigrační politika kazila Austrálii reputaci na mezinárodní politické scéně a nebyla již přijatelná. „Myslíme, že nám to umožní udržet bezpečnost na hranicích, ale také zacházení s imigranty s lidskou důstojností,“ uvedl Evans.

Politiku věznění imigrantů a cizinců, jimž vypršela platnost víza, zavedla v devadesátých letech někdejší labouristická vláda. Norma ale sklidila tvrdou kritiku OSN i organizací za lidská práva.

V roce 2001 konzervativní lídr John Howard tuto politiku znovu uvedl do praxe, a to hlavně kvůli imigrantům, kteří se do Austrálie dostali na palubách lodí směřujících z ostrovů v Pacifiku. Do Austrálie se tak dostávali především chudí lidé z oblastí sužovaných válkou. Toužili po tom, začít zde nový život, v posledních letech šlo hlavně o imigranty z Iráku a Afghánistánu.

Austrálie si i přesto nadále ponechá právo imigranty zadržovat

Nová labouristická vláda ale chce imigrační směrnice změnit, přijdou proto reformy. Děti ani dospělé, kteří nemají pro pobyt v Austrálii povolení, nebudou úřady zadržovat v detenčních centrech. Naopak se budou moci po dobu, než se vyřídí jejich víza, zdržovat v komunitách.

Vláda chce však i nadále právo na zadržování žadatelů o azyl ponechat platné, a to především kvůli ilegálním přistěhovalcům, jejichž pobyt na australské půdě by mohl znamenat bezpečnostní hrozbu. Imigrační úřady však budou muset vždy věznění těchto osob řádně zdůvodnit.

Amnesty International:

„Je to vítaný krok dopředu.“