Izraelský premiér Ehud Olmert v září odstoupí

Jeruzalém - Izraelský premiér Ehud Olmert se dnes rozhodl, že splní svůj slib, že pokud bude obviněn z korupce, odstoupí z čela vlády, a oznámil termín svého odstoupení. Po zářijových volbách předsedy své strany Vpřed (Kadima), jichž se nezúčastní, rezignuje na post předsedy vlády. Část izraelské veřejnosti i jeho spolustraníků už dříve volala po jeho abdikaci. Omert své vystoupení využil také k ostré kritice postupu izraelské policie. Podle něj v jeho případě postupovala naprosto neadekvátně.

Omert prohlásil, že až bude zvolen nový předseda strany Vpřed, rezignuje na funkci premiéra. Chce tím umožnit rychlé a efektivní sestavení nové vlády. Dále se ve svém vystoupení pustil do kritiky policie. Jeho odstoupení prý znamená, že zvolil dobro Izraele před úsilím o spravedlnost pro svou osobu.  

Primární volby strany Vpřed se mají konat 17. září. Případné druhé kolo bude 24. září.

Ehud Olmert:

„Rozhodl jsem se, že nebudu kandidovat v primárkách strany Kadima.“

Výhled to ale není příliš jasný, výrazná politická osobnost, která by Olmerta ve straně Vpřed mohla nahradit, totiž chybí, domnívá se redaktorka z Channel 2 News Tatiana Hoffmanová.

Jestli Olmertův nástupce ve funkci předsedy této strany dokáže zformovat vládní koalici, mohl by mít Izrael novou vládu letos v říjnu. Pokud se ale hledání Olmertova nástupce potáhne, může to vést k politické krizi a předčasným volbám v Izraeli.

Šéf opozičního Likudu Benjamin Netanjahu v reakci na Olmertovo vystoupení vyzval k uspořádání nových parlamentních voleb. Olmertovo odstoupení také může zmrazit blízkovýchodní mírový proces. 

Izraelský premiér Ehud Olmert
Zdroj: ČT24