Internet pro novináře v Pekingu bez cenzury, ale pozor na data

Peking - Organizátoři olympiády v Pekingu oznámili, že nebudou blokovat internet. Ještě včera přitom Peking chtěl cenzurovat zahraničním médiím přístup na některé "citlivé" webové stránky. Ode dneška pro zahraniční novináře funguje volný přístup na internet, Čína tak splnila svůj předolympijský slib.

K uvolnění internetu přispěla hlavně kritika novinářů. Ještě včera totiž nebyly přístupné některé pro Čínu citlivé stránky, jako například web organizace Amnesty International, která Čínu dlouhodobě kritizuje za porušování lidských práv, a to i přesto, že organizátoři slibovali, že bude během olympiády internet volně přístupný. Stížnosti novinářů na dosud cenzurovaný internet vyvolaly v Pekingu velký skandál.

Během včerejška a dneška tak probíhala tvrdá jednání mezi Čínským olympijským výborem a Mezinárodním olympijským výborem. „Problém byl vyřešen. Obě strany se sešly minulou noc a shodly se, že možnosti využití internetu budou stejné jako na ostatních olympiádách,“ uvedla ráno viceprezidentka MOV Gunilla Lindbergová.

Tomáš Etzler:

„Opravdu to funguje.“

„Já jsem to testoval a opravdu to funguje,“ uvedl zpravodaj ČT v Číně Tomáš Etzler. Peking ústy čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa ale žurnalistům vzkázal, že i přesto pro ně platí čínské zákony a pravidla. Prezident zároveň upozornil na nebezpečí politizování olympiády, to by podle něj mohlo uškodit „čínskému demokratizovanému vývoji“.  

Pozor na data, varuje americký expert

Podle amerického softwarového odborníka Phila Dunkelbergera z bezpečnostní softwarové firmy PGP Corp. by ale měli zahraniční návštěvníci Pekingu větší pozornost než blokovaným internetovým stránkám věnovat ochraně svých dat. Návštěvníci vezoucí vyspělé mobilní telefony či laptopy mohou bezděky nabízet citlivé osobní či podnikatelské informace čínským oficiálním činitelům, kteří monitorují státem kontrolované telekomunikační sítě, dodává Dunkelberger.

Pokud nebudou data zakódována, mohou podnikatelé odkrýt své obchodní plány či design svých produktů, zatímco novináři mohou nechtěně vyzradit seznamy svých kontaktů, a tím je ohrozit. Odborník proto radí, aby návštěvníci měli elektronická zařízení neustále u sebe a pokud s sebou nemohou vzít „čistý“ počítač, pak by měli všechna data zakódovat, a to včetně e-mailů.

Čína zahájila provoz rychlostní železnice do olympijského města

Čína dnes zahájila provoz rychlostní železniční trati spojující Peking s nedalekým městem Tchien-ťin, kde se budou hrát olympijské fotbalové zápasy. Vlak dosahující rychlosti až 350 kilometrů za hodinu zkrátí jízdu na 120 kilometrů dlouhé trati ze 70 minut na zhruba půl hodiny. Jízdenka do vozů první třídy stojí 69 jüanů (asi 155 korun), do druhé třídy je za 58 jüanů (130 korun).

Železnice je součástí masivních čínských investic do olympijské infrastruktury, v jejichž rámci byl v Pekingu postaven nový letištní terminál či nové trasy metra.

Notebook
Zdroj: ČT24