Již na letošní olympiádě by britským sportovcům mohla pomáhat látka z měkkýšů

Londýn - Vědecký tým z Plymouthu přišel s metodou využití chemikálií z těl přímořských měkkýšů, které by měly sportovcům pomoci efektivněji plánovat tréninky a lékařům ulehčit určení příčin případných obtíží. Základem je protein pholasin, který začne v kontaktu s volnými radikály vydávat světlo. Již nyní firma Knight Scientific zřídila dvě farmy pro "dojení" měkkýšů.

Jednoduchým testem, v němž se sportovcova krev smíchá s pholasinem z měkkýše, je možné zjistit nakolik jsou únava nebo příznaky nemoci spojené se zhoršeným tělesným stavem nebo výsledek tréninku. „Mělo by nám to dovolit adekvátně reagovat na sportovcův stav - nasadit antibiotika včas a jen v nutných případech “ vysvětluje doktorka Jan Knightová, která na výzkumu pracuje s manželem. Jejich práce je další výjimečnou možností jak se medicína může přizpůsobit specifickým požadavkům sportu.

Co přesně (a zda vůbec něco) pholasin v krvi odhalí může sám sportovec změřit podle intensity vydávaného světla. Nezačne-li v krevním vzorku pholasin zářit, nehrozí sportovci infekce a může se dále věnovat přípravě.

Pholasin ale zareaguje i v krvi sportovce, jehož tělo začalo projevovat známky poškození vlivem tréninku (většinou skrze abnormální počet bílých krvinek), čímž může upozorňovat na určitou přiměřenou rovnováhu tréninku a odpočinku. Bílé krvinky totiž v případě infekce vylučují látky, které zabíjejí nebezpečné organismy v krvy, ale i samotné bílé krvinky. Pozůstatky těchto bojů pak pholasin stimulují.