Na pomezí Gruzie a Jižní Osetie se po několika hodinách znovu bojuje

Moskva/Tbilisi - Boje mezi gruzínskou armádou a rebely ze separatistické gruzínské provincie Jižní Osetie na pomezí obou území opět začaly, a to i přesto, že obě strany ve čtvrtek večer přistoupily na klid zbraní. Příměří, které vyhlásil gruzínský prezident Michail Saakašvili, tak vydrželo pouze několik hodin. Rusko vyzvalo svět k zastavení krveprolití - na jeho popud se za pár hodin mimořádně sejde rada bezpečnosti OSN. Podle Interfaxu na pomoc Jižní Osetii míří stovky dobrovolníků z ruské Severní Osetie a Abcházie.

„Separatisté začali střílet na dvě gruzínské vesnice Prisi a Tamarašeni, museli jsme střelbu opětovat,“ řekl agentuře Reuters tajemník gruzínského výboru pro národní bezpečnost. „Provádíme právě operaci, při níž chceme neutralizovat pozice separatistů, z nichž ostřelují gruzínské vesnice,“ uvedl další představitel vlády v Tbilisi.

Gruzínské tanky zahájily útok zase na sedmdesátisícové hlavní město jižní Osetie Cchinvali. Jednotky podle agentury Reuters už předtím město oblehly. Agentura Reuters s odvoláním na svědky uvedla, že další ostřelování města započalo ve 3:30 ráno (1:30 SELČ). Útok si vyžádal nejméně 15 lidských životů. „Probíhá tu těžká bitva,“ citovala agentura Interfax prezidenta Jižní Osetie Eduarda Kokojeva. Podle něj se Gruzíncům nepodařilo město obsadit.

Znepokojení právě kolem situace v Cchinvali vyjádřilo ještě před „příměřím“ ruské ministerstvo zahraničí. Gruzie ale nařčení odmítala, noční boje ale přiznala. Přestřelky podle ní vyprovokovala jihoosetská strana. Gruzínský prezident Saakašvili Rusku vzkázal, že Gruzie válku Jižní Osetii nechce.

V noci na čtvrtek se na pomyslné hranici mezi Gruzií a Jižní Osetií střílelo i z těžkých zbraní. Ze zahájení palby se obě strany vzájemně obviňují. Ruská agentura ITAR-TASS uvedla, že výsledkem nočního ostřelování jihoosetské vesnice Dmenis jsou čtyři mrtví, domovy v Jižní Osetii opustilo přes 300 dětí a žen. Podle agentury AP bylo při nočních přestřelkách zraněno nejméně 18 lidí. „Gruzínská armáda zahájila ostřelování několika našich vesnic těžkými děly. Naše jednotky palbu opětovaly až po 40 minutách vyčkávání,“ prohlásil prezident Jižní Osetie Eduard Kokojev. Gruzínské ministerstvo vnitra uvedlo, že na místě padly desítky gruzínských vojáků a civilistů. Dalších nejméně 20 lidí bylo zraněno.

Rusko už dříve varovalo, že pokud se situace v Jižní Osetii bude nadále zostřovat, nebude tomu přihlížet se založenýma rukama. Gruzie podle něj nepřiměřeným způsobem navyšuje vojenskou sílu v oblasti. Všechna ruská obvinění Tbilisi odmítá.

Napětí mezi Gruzií, Jižní Osetií a další separatistickou oblastí Abcházií v posledních dnech dramaticky roste. Přestřelky a další ozbrojené incidenty jsou prakticky na denním pořádku. Tbilisi podezřívá Moskvu z aktivní podpory separatistů v Jižní Osetii a Abcházii, které se od Gruzie odtrhly v devadesátých letech. Rusku se zase nelíbí ambice Gruzie připojit se k NATO.