Gruzie vyhlásila mobilizaci, ruská armáda se zapojila do bojů v Jižní Osetii

Cchinvali/Tbilisi/Moskva - Do jihoosetské metropole Cchinvali vjela kolona 150 ruských tanků a obrněných vozidel. Podle ruského ministerstva obrany jde o posílení ruských mírových jednotek, které mají zabránit krveprolití. Gruzínský prezident Michail Saakašvili dnes podle agentury Reuters oznámil, že Gruzie nad svým územím sestřelila dvě ruská vojenská letadla, která bombardovala gruzínské území. Gruzínské dělostřelecké granáty na druhé straně zabily několik příslušníků ruských mírových sil působících v oblasti.

Saakašvili už předtím obvinil Rusko z rozsáhlé armádní operace proti své zemi a nařídil mobilizaci vojenských záloh. Boje mezi gruzínskou armádou a rebely ze separatistické gruzínské provincie Jižní Osetie byly obnoveny navzdory čtvrtečnímu příměří, vyžádaly si zatím téměř dvě desítky obětí.

„Vyzývám Ruskou federaci, aby zastavila bombardování poklidných gruzínských měst,“ zdůraznil Saakašvili v televizním projevu. Dodal, že gruzínské síly už osvobodily větší část hlavního města separatistické Jižní Osetie. „Mobilizovali jsme tisíce záložníků. Žádám vás, abyste se nebáli útoků.“ Při ruském bombardování gruzínského území bylo údajně zraněno sedm lidí, Moskva však zprávu o náletu popřela. Podle gruzínských bezpečnostních zdrojů proudí z Ruska do Jižní Osetie těžká vojenská technika.

Rusko hrozí odvetou, bude krajany v Jižní Osetii chránit 

Ruský prezident Dmitrij Medveděv svolal v souvislosti se situací v Jižní Osetii bezpečnostní radu státu. Prohlásil, že Rusko nedovolí, aby byli zabíjeni jeho krajané v Jižní Osetii, a že potrestá všechny, kdo za to nesou odpovědnost.

„Několik ruských mírotvůrců bylo zabito při gruzínské dělostřelecké kanonádě. Některé granáty přímo zasáhly kasárna v Cchinvali,“ řekl mluvčí ruských mírových sil. Premiér Putin vzápětí prohlásil, že gruzínská agrese povede k odvetě ze strany Ruska. Předseda dolní komory parlamentu - Státní dumy Boris Gryzlov prohlásil, že Rusko bude „své krajany v Jižní Osetii chránit“.

Ruské ministerstvo obrany vzápětí uvedlo, že Rusko bude chránit civilní obyvatelstvo, své občany, a příslušníky ruských mírových sil v zóně konfliktu. „Gruzínské vedení rozpoutalo špinavé dobrodružství. Nedovolíme, aby trpěli naši mírotvůrci a občané Ruské federace,“ uvádí se v prohlášení ministerstva.

Agentura ITAR-TASS zveřejnila žádost o pomoc, s níž se údajně obyvatelé Cchinvali obrátili na ruského prezidenta. „Ničí nás gruzínští agresoři. Jsme ve sklepě domu, který je bombardován, a necítíme se nyní jako občané velké země. Pomozte nám, jestli se vám to podaří,“ uvádí se v prohlášení.

Rusko vyzvalo mezinárodní společenství, aby se pokusilo krveprolití zastavit. Gruzínský premiér Lado Gurgenidze dnes na tiskové konferenci v Tbilisi prohlásil, že Gruzie bude ve vojenské operaci v separatistické Jižní Osetii pokračovat, dokud „nebude dosaženo trvalého míru“. Stejně jako v předchozích dnech se obě strany navzájem obviňují z rozpoutání střelby. Gruzínští představitelé trvají na tom, že ji jen opětovali. Jižní Osetie spolu s Ruskem tvrdí opak a prohlašuje, že prvotním agresorem je Gruzie.

Gruzínská armáda v noci obklíčila jihoosetské hlavní město Cchinvali a nasadila při útoku i tanky. Jižní Osetie reagovala leteckým útokem nad gruzínským územím, letecké bombardování pak zahájila i gruzínská armáda. Agentura Reuters s odvoláním na svědky informovala, že při ostřelování města už zemřelo nejméně 15 lidí. Ministerstvo zdravotnictví v Jižní Osetii bez dalších podrobností uvedlo, že nálety si vyžádaly značné množství obětí mezi civilisty. Ruská státní televizní stanice Rossija vzhledem k tomu dramaticky oznámila, že na jižním Kavzkaze začala další válka.

Do provincie, která s podporou Ruska usiluje o nezávislost, míří podle agenturních zpráv stovky dobrovolníků z ruské Severní Osetie a Abcházie, kteří chtějí separatisty v boji s Gruzínci podpořit. Konflikt se stupňuje už několik dní, situace se na chvíli zklidnila ve čtvrtek, kdy se obě strany dohodly na pokračování rozhovorů. Klid zbraní tak vydržel jen několik hodin.

K zastavení násilí vyzývá EU, USA a NATO

Evropská unie dnes vyjádřila své velké znepokojení nad boji v Jižní Osetii a vyzvala k okamžitému zastavení násilí. Obdobná výzva už dříve dnes zazněla od mluvčího Bílého domu. „Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer je vážně znepokojen událostmi, které se odehrávají v gruzínském regionu Jižní Osetie,“ uvedla Severoatlantická aliance v prohlášení. Scheffer vyzval obě strany, aby okamžitě ukončily násilnosti a zasedly k jednacímu stolu.

Jižní Osetie se od Gruzie fakticky odtrhla po válce začátkem 90. let. Rusko je zcela na straně místních separatistů a podporuje je hlavně finančně. Většina místních obyvatel má ruské občanství a Moskva tvrdí, že nemůže své občany nechat bez podpory.