Rakouští sociální demokraté mají nového předsedu

Linec (Rakousko) - Mimořádný sjezd rakouské sociálnědemokratické strany (SPÖ) dnes v Linci podle očekávání zvolil předsedou SPÖ dosavadního ministra dopravy Wernera Faymanna. Schválil i kandidátku strany pro předčasné parlamentní volby, které se budou konat 28. září, a volební program. V čele dosud nejsilnější strany tak oficiálně končí kancléř Alfred Gusenbauer, který oznámil odchod z vrcholné politiky.

Faymann, který byl jediným kandidátem na předsednickou funkci, dostal přes 98 procent odevzdaných hlasů delegátů sjezdu. Zvoleno bylo i nové předsednictvo a prezidium strany. Faymann je i v čele celostátní kandidátky pro nadcházející volby, na druhém místě je dosavadní předsedkyně dolní komory parlamentu Barbara Prammerová.

SPÖ se rozhodla už v červnu vzhledem ke špatným výsledkům zemských a místních voleb a klesajícím preferencím strany rozdělit funkce předsedy a spolkového kancléře, které do té doby zastával Alfred Gusenbauer. Úřadujícím předsedou byl zvolen Faymann a měl být ve funkci potvrzen řádným sjezdem v říjnu. Urychlení sjezdu si však na začátku července vynutil rozpad vlády velké koalice, z níž vystoupila lidová strana (ÖVP).