Konflikt v Gruzii vyvolal na mezinárodní politické scéně odpor

Brusel - Světové velmoci trvají na tom, aby Moskva přijala příměří. Spojené státy, NATO i Evropská unie situaci na Kavkaze kritizují. OSN se zatím neshodla na textu rezoluce. Moskva má totiž jako stálý člen Rady bezpečnosti právo veta. Mírovou delegaci USA a EU přijel do Tbilisi podpořit i francouzský ministr zahraničí.

Konflikt vyvolává odpor na mezinárodní scéně. Výrazně ovlivňuje zejména vztahy Moskvy a Washingtonu. Spojené státy Rusko na půdě OSN obvinily, že se snaží v Gruzii svrhnout režim. Ruský velvyslanec na to do mikrofonu nereagoval.

Americký velvyslanec při OSN Zalmaj Chalilzad prohlásil, že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Saakašvili musí odejít. Viceprezident Dick Cheney už varoval, že ruská agrese nezůstane bez odpovědi.

Z Pekingu situaci znovu komentoval i prezident George Bush: „Říkal jsem to nejen ruskému premiéru Putinovi, ale i prezidentu Medveděvovi. Tohle musí řešit mírově, vojenské akce neschvalujeme.“

V Tbilisi působí mírová delegace Spojených států a Evropské unie. Přijel ji podpořit i francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. „Nejdřív příměří, pak přístup k civilním obětem a stažení jednotek. A nakonec - hledání mírového politického řešení. Řekne se to jednoduše, ale zařídit to je velmi těžké,“ popisuje své představy Kouchner. 

Gruzínský prezident Saakašvili na návrhy k ukončení konfliktu přistoupil. Kouchner chce situaci řešit i s Moskvou. Sem dorazí už zítra i francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

EU se shoduje, že by se mělo jednat o příměří

O konfliktu se jednalo i v Bruselu. Všechny země Evropské unie se shodují, že by Rusko a Gruzie měly o příměří jednat. Některé státy ale reagují opatrněji, protože si nechtějí Rusko rozzlobit.

Nejostřejší reakce přišla z Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska. Tyto země společně vyzvaly unii a NATO, aby se vzepřely ruské imperialistické politice ve východní Evropě. Zítra se v Bruselu sejdou velvyslanci, aby připravili agendu pro mimořádnou středeční schůzku ministrů zahraničí, na které se bude o válce v Jižní Osetii také diskutovat.

George Bush: \"Vojenské akce neschvalujeme!\"
Zdroj: ČT24