V boji proti AIDS má v Ugandě pomoci obřízka

Kampala (Uganda) - Ugandské úřady začaly s masivní kampaní zaměřenou na obřízku mužů. Některé zdravotnické studie totiž ukázaly, že obřízka spolu s použitím kondomu pomáhá snižovat riziko nákazy AIDS u mužů. Ugandský přístup má ale i kritiky.

 To, že obřízka snižuje riziko nákazy virem HIV, je podle gynekologa Michala Zikána skutečně prokázáno. Podle něj je ale otázka, jak takováto kampaň bude skutečně prováděna, jak se v této africké zemi podaří zajistit technickou stránku, tedy například sterilní prostředí při výkonech.

Ugandská vláda by také měla zaručit osvětovou kampaň, která mužům dostatečně zdůrazní, že obřízka není stoprocentní ochranou před nákazou virem HIV. Nicméně určitou pomocí mužská obřízka je, což se ukazuje při porovnání západní a subsaharské Afriky. V západní Africe se totiž obřízka provádí poměrně běžně a nakažených mužů je tam nepoměrně méně.

Výsledky této kampaně, tedy úbytek či nárůst HIV pozitivních, bude svět znát do dvou, tří let, domnívá se Zikán. Poukázal na fakt, že tato africká země často hraje roli jakési laboratoře Světové zdravotnické organizace, a tak má s prováděním zdravotních studií zkušenosti.