Rakousko je proti dostavbě Temelína, podle tamních ekologů ale málo rázně

Vídeň - Proti plánům elektrárenské společnosti ČEZ na dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín dnes ostře vystoupil rakouský ministr životního prostředí Josef Pröll. Na oficiální informace české vlády o zahájení procesu posouzení vlivu případné dostavby Temelína na životní prostředí (EIA) reagoval slovy, že Rakousko se proti dostavbě postaví všemi právními prostředky.

„Přestavba Temelína je z hlediska ekologické a energetické politiky chyba,“ prohlásil Pröll, podle nějž se Rakousko plně zapojí do projednávání EIA a umožní účast rakouské veřejnosti na plánovaném předběžném řízení.

Pröllova kritika je podle ekologů nedostatečná

Pröllova kritika rozšiřování Temelína se rakouským zeleným zdá nedostatečná. Podle místopředsedkyně strany Evy Glawischnigové EIA nenabízí žádné zákonné možnosti zastavení projektu. Zelení to považují za naprosté selhání politiky vládnoucí lidové strany, která měla místo populistických prohlášení České republice od začátku nabídnout alternativu k jaderné energii. Rakouská vláda měla podle nich již dávno vznést protest na nejvyšší úrovni a vyvolat mezistátní jednání, na němž by vysvětlila, že nebude výsledky EIA akceptovat.

Za směšný označila Pröllův protest i hornorakouská protiatomová organizace Atomstopp, protože Rakousko podle ní sice odmítá atomové elektrárny, ale zároveň díky členství v EU finančně podporuje Evropské společenství pro jadernou energii Euratom.

Elektrárenská společnost ČEZ nedávno oznámila, že zvažuje dostavbu dalších dvou bloků Temelína. Začít stavět by se mělo v roce 2013. Firma minulý měsíc požádala ministerstvo životního prostředí o komplexní posouzení vlivu případné dostavby Temelína na životní prostředí. Posouzení je jedním z podkladů pro rozhodnutí o případné dostavbě.

Protest rakouských ekologů proti jaderné elektrárně Temelín
Zdroj: ČT24