Gruzie prý zaútočila v Abcházii; dva mrtví

Moskva - Dva pohraničníky v proruské separatistické gruzínské oblasti Abcházii dnes zabil a dva další zranil výbuch nálože, kterou podle abcházských bezpečnostních sil nastražily gruzínské tajné služby. Nálož byla ovládána dálkově a vybuchla odpoledne v jedné vesnici v abcházské oblasti Gali.

Dva členové kolemjdoucí hlídky byli zabiti na místě, dva byli hospitalizováni, uvedly místní úřady bez upřesnění stavu zraněných. Také neuvedly, na základě čeho podezřívají z útoku gruzínské síly.

Samozvaná Abchazská republika, kde většina obyvatel jsou muslimové, vyhlásila nezávislost na převážně pravoslavné Gruzii krátce po rozpadu bývalého Sovětského svazu. Je nyní zcela pod kontrolou separatistů. Požaduje s pomocí Ruska uznání ze strany mezinárodního společenství.

Podobná situace je ve stejně odštěpené oblasti Jižní Osetie, kde má údajně většina obyvatel dokonce ruský pas. Jižní Osetie se v minulých dnech stala předmětem bojů mezi gruzínskými a ruskými jednotkami. Gruzínská armáda vpadla do oblasti, ale Rusové ji vytlačili a obsadili i některá další místa v Gruzii. Odsun z těchto míst slíbila Moskva začít v pondělí.