Žádná z žádostí o „povolený protest“ v Pekingu neprošla

Peking - Ani jedna ze 77 žádostí o uspořádání protestu během olympijských her v Pekingu neprošla. Taková je první informace Číny o tom, jak funguje plán, v jehož rámci Peking po dobu konání her vyčlenil tři oblasti, v nichž se teoreticky může demonstrovat - pokud bude schválena předem podaná příslušná žádost.

Vyhrazená místa jsou vzdálená od olympijských sportovišť a žádné demonstrace se tu nekonaly. Všechny žádosti totiž byly staženy, zastaveny nebo zamítnuty. Peking se stal dějištěm jen hrstky protestů pořádaných většinou malými skupinami zahraničních protibetských aktivistů, které rychle zastavila čínská policie. 

Podle mluvčího pekingského úřadu veřejné bezpečnosti dostaly úřady od 1. srpna 77 žádostí od 149 osob včetně tří ze zahraničí. Stížnosti, kvůli nimž se měly protesty konat, údajně sahaly od pracovních a zdravotních sporů až po nedostatečnou sociální péči. Čtyřiasedmdesát žádostí prý stáhli sami žadatelé, protože jejich „problémem se začaly zabývat patřičné úřady“. Dvě další žádosti byly pozastaveny kvůli formálním nedostatkům a jedna byla zamítnuta, protože „porušovala zákon o demonstracích a protestech“.

Ochránci lidských práv a rodiny lidí, kteří oficiálně požádali o uspořádání protestu či demonstrace na vyhrazených místech, uvádějí, že některé z nich později odvedli zaměstnanci veřejné bezpečnosti. To vzbuzuje dojem, že vládní pravidla o podání žádosti o protest byla jen pastí na potenciální protestující, jak na sebe upozornit čínské úřady, píše agentura AP.

Američtí křesťané v Pekingu protestují proti zabavení bible

Letiště ve městě Kchun-ming odmítá opustit skupina amerických křesťanů, kterým čínští oficiální činitelé při příletu zabavili více než 300 výtisků bible. Pat Klein a tři další členové křesťanské skupiny Vision Beyond Borders z města Sheridan ve Wyomingu distribuuje bible a křesťanské vzdělávací materiály po celém světě. Zabavené bible byly vytištěny v čínštině.

V Číně tiskne bible legálně jediná tiskárna. Dnes ráno čínští úředníci skupině ukázali text zákona, který zakazuje dovoz biblí do Číny, řekl novinářům Klein. Oficiální představitelé letiště křesťany vyzvali, aby opustili místnost na letišti, kde strávili noc na dnešek, ale ti odmítají bez biblí odejít.