Nálož v pákistánské nemocnici připravila o život 27 lidí

Islámábád - Nálož, která explodovala v nemocnici ve městě Dera Ismáil Chán na severozápadě Pákistánu, připravila o život nejméně 27 osob a 35 lidí utrpělo zranění. Mezi oběťmi jsou také dva policisté. K akci se přihlásil fundamentalistický Taliban operující na území Pákistánu.

Podle mluvčího Talibanu maulvího Umara byla terčem policie, ale místní zdroje útok vysvětlují spíš jako další projev nenávisti mezi tamními šíitskými a sunnitskými muslimy. V okamžiku exploze demonstrovali před nemocnicí stoupenci šíitského muslimského předáka, který byl několik hodin předtím ve městě zastřelen a jeho tělo přeneseno do nemocnice. Mezi oběťmi jsou vedle účastníků protestu i policisté, kteří se snažili neklidný dav pacifikovat. Oblast je známá dlouhodobým napětím mezi šíity a sunnity, stoupenci dvou větví islámu.

Umar ale útok spojil s pondělní rezignací pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa. Řekl, že vláda po jeho odchodu nic nezměnila. „Přejeme si, aby vláda změnila svou politiku. Toto nebylo vyřizování účtů mezi muslimy, jsme za to odpovědni my,“ řekl Umar.

Oblast kmenových území na severozápadě Pákistánu hraničící s Afghánistánem zachvátila v uplynulých měsících mimořádně silná vlna násilností, za kterou stojí povstalci napojení na militantní islámská hnutí Taliban a al-Káida. Tamní bezpečnostní operace vládních sil proti povstalcům trvají už týdny. Čerstvé informace hovoří o dvou desítkách zabitých bojovníků v pohraniční oblasti Badžur.