Opravy za 55 milionů v Afghánistánu zrealizují Češi

Kábul – Výběrové řízení na opravu silnic a přehrady v afghánské provincii Lógar vyhlásil český rekonstrukční tým. Vojáci vydají za jednotlivé zakázky 55 milionů korun, největší část peněz je určena na opravu nádrže Surchab. V současnosti již vznikají menší vodní díla, dvě polikliniky či školy.

Společně s opravou jediné funkční přehrady v provincii Lógar dostanou vítězové výběrového řízení zakázku na rekonstrukci 30 kilometrů silnic a mostů, které napojí odlehlé vesnice na hlavní silnici do Kábulu, nebo několika jezů.

Oprava vodních konstrukcí je podstatná pro život v provincii, protože se tam většina lidí živí zemědělstvím. Voda je tak pro ně klíčová.

„Lidé z Lógaru mají z projektů radost a jsou připraveni podporovat stavební firmy, které budou v jejich vesnicích stavět,“ řekl Hakim Abdul, předseda Provinční rozvojové rady v Lógaru.

Provinční rekonstrukční tým působí v Lógaru od poloviny března a tvoří ho osm civilních odborníků a 200 vojáků. Mezi jeho priority patří rekonstrukce dopravních cest, podpora zemědělství, místních úřadů, bezpečnosti a školství. Minulou středu činnost českého týmu ocenil vyznamenáním velitel bojového uskupení Currahee plukovník John Johnson.