O propuštění Chodorkovského se bude jednat v pátek

Čita (Rusko) - Ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij si musí na pokračování soudu, který jedná o jeho podmínečném propuštění, počkat do pátku. Soud v Čitě dnes Chodorkovského žádost začal projednávat, ale soudce další líčení odročil na pátek. Představitelé věznice potvrdili dobré chování Chodorkovského, ale nesouhlasili s jeho předčasným propuštěním, protože nepřiznal svou vinu a ani nelitoval svých činů, řekl soudce Igor Faleljev.

Podnikatel, který si odpykává osmiletý trest za údajné daňové úniky, požádal soud po odpykání poloviny trestu o prominutí zbytku. Verdikt soudu označují advokáti vězněného za test pro ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, zda umožňuje nezávislost justice.

„Po svém propuštění nemám v úmyslu se vrátit do ropného průmyslu. Chci se věnovat humanitární činnosti a rodině,“ řekl dnes Chodorkovskij před soudem. Pokud ale bude na podmínku propuštěn, nebude se podle jeho právníků moci volně pohybovat.

Bývalého šéfa ropného gigantu Jukos zatkli v roce 2003 a o dva roky později byl odsouzen. Odpůrci Kremlu proces označují za mstu režimu za Chodorkovského politické aktivity. Po jeho uvěznění byl zlikvidován i samotný Jukos, kdysi jedna z nejmocnějších ruských firem. Výnosné části firmy nyní ovládají společnosti propojené s ruským státem.