Kvůli grantům se spojí Masarykova univerzita s brněnskými nemocnicemi

Brno – Masarykova univerzita a brněnské nemocnice se dohodly, že budou spolupracovat na přípravě žádostí o grant a o účast ve výzkumných projektech. Stát tak nebude dostávat dvě žádosti o příspěvky například na nákup totožného přístroje, jak se dosud stávalo. Nákladné aparáty a laboratoře tak budou podle mluvčí univerzity Terezy Fojtové výzkumníci a lékaři využívat efektivněji.

Společné žádosti pošlou nemocnice s univerzitou například kvůli Středoevropskému technologickému institutu. Jedná se o moderní laboratoře, které v Brně chtějí za evropské peníze vybudovat vysoké školy.

Dohodu s Masarykovou univerzitou uzavřely brněnská fakultní nemocnice, Masarykův onkologický ústav a Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Spolupracovaly už dřív, ale spíš na základě zvyklostí. Ke změně se rozhodly poté, když se začalo mluvit o reformě fakultních nemocnic, do níž by měly být zapojeny i vysoké školy. „Shodli jsme se na tom, že by bylo moudré tyto dobré vztahy stvrdit písemně, a to bez ohledu na to, zda a jak budou fakultní nemocnice v budoucnu transformovány,“ řekl rektor univerzity Petr Fiala.