U autobusu pákistánské policie vybuchla nálož, zabila 11 lidí

Islámábád - Nejméně 11 lidí dnes zahynulo při pumovém útoku na vězeňský autobus pákistánské policie. "Vozidlo jelo vyzvednout vězně, když v jeho blízkosti explodovala nálož. Zahynulo devět policistů a dva kolemjdoucí," řekl místní policejní důstojník Masúd Afridi.

Policie původně oznámila, že do autobusu narazil sebevražedný útočník ve vozidle naloženém výbušninou. Podle Afridiho ale byla nálož odpálená na dálku. Do místní nemocnice bylo přijato 12 zraněných lidí.

Útok se odehrál v blízkosti města Bannu v Severozápadní pohraniční provincii, která hraničí s Afghánistánem a v posledních týdnech se stala dějištěm několika útoků ozbrojenců proti příslušníkům pákistánských bezpečnostních sil.

Pákistán v posledních měsících zasáhla vlna násilností, za kterou stojí povstalci napojení na fundamentalistické hnutí Taliban a na mezinárodní teroristickou síť Al-Káida. Povstalci se skrývají v pákistánsko-afghánském pohraničí a podnikají útoky na obou stranách hranice. Boje na pákistánských kmenových územích už vyhnaly z domovů na 200 tisíc lidí.