V New Orleans začala povinná evakuace

Miami - Ohlášená evakuace amerického města New Orleans začala. Hurikán Gustav se již blíží přes Mexický záliv k louisianským břehům a měl by udeřit v pondělí večer nebo v úterý ráno. Místní úřady vyhlásily evakuaci povinně a za poslední dny již z oblasti zmizely statisíce lidí. Na východ od Floridy se však již utváří nová tropická bouře Hanna.

Příkaz k evakuaci, vydaný starostou města Rayem Naginem, který ale nebudou úřady vynucovat, se týká nejprve nízko položené části města. Další část bude následovat od 12:00 místního času, tedy od 19:00 SELČ, oznámil Nagin na dnešní tiskové konferenci. Zdůraznil, že kdo město neopustí, udělá „největší chybu ve svém životě“, protože Gustav má podle něho parametry „bouře století“.

„Toto je skutečná situace a žádná zkouška,“ prohlásil. New Orleans podle starosty také nebude zachraňovat ty, kteří se rozhodnou zůstat, a nebude zde ani žádné „poslední útočiště“, jakým byl před třemi roky stadion Superdome.

Město také oznámilo, že lidé, kteří budou po povinné evakuaci přistiženi mimo svá obydlí, mohou být zatčeni. Jedná se o první test přepracovaných evakuačních plánů, které mají zabránit chaosu, rabování a ztrátám na životech, které se objevily během řádění Katriny před třemi lety. Policisté a členové Národní gardy jsou již v ulicích připraveni k hlídání opuštěných čtvrtí.

Hurikán Gustav, který se v současnosti pohybuje nad Mexickým zálivem, při přesunu nad Kubou v noci na dnešek zeslábl na třetí stupeň z pětistupňové škály. Vyplývá to z nejnovějších informací americké meteorologické služby NHC, podle níž Gustav udeří na pevninu zřejmě v pondělí poblíž New Orleansu opět jako hurikán čtvrtého stupně.

V rámci zatím nepovinné evakuace už autobusy, vlaky, letadly a osobními vozy opustil město podle agentury AP až jeden milion jeho obyvatel. Hromadný útěk způsobil zácpy na dálnicích, benzinové čerpací stanice jsou prázdné a telefonní linky přetížené.

„Rozhodně tu už nezůstanu,“ prohlásil třiapadesátiletý elektrikář Lester Harris, kterého po Katrině museli z jeho domu zachránit pomocí lodě. „Zůstal jsem trčet ve vodě a strávil dva dny bez jídla a vody na střeše. Bylo to opravdu strašné,“ dodal.

Tropická bouře Hanna se nyní nachází na východ od Floridy. Meteorologové ale v současné chvíli neumějí předpovědět její další vývoj, což vysvětlují komplikovanými klimatickými podmínkami, které v oblasti panují. Osmá tropická bouře letošní hurikánové sezony tak může podle nich skončit pouze nad Kubou, přinést silné deště na Floridu, či se hnát severním směrem k Severní Karolíně. „Bohužel je zde stále značná nejistota v předpovědi,“ prohlásil Jamie Rhome, specialista na hurikány z americké meteorologické služby NHC v Miami.

Republikánský uchazeč o úřad amerického prezidenta John McCain oznámil, že se ještě dnes vypraví do státu Mississippi, který má rovněž Gustav zasáhnout. McCaina doprovodí Sarah Palinová, která usiluje za republikány o úřad viceprezidentky. V minulosti McCain tvrdě kritizoval prezidenta George Bushe za způsob, jak se postavil v roce 2005 k tragédii, kterou ve městě New Orleans a okolí za sebou zanechal hurikán Katrina.

Obyvatelé New Orleansu mají v živé paměti dramatické události, které v roce 2005 provázely příchod hurikánu Katrina. Nepříliš dobře zvládnutá situace, kdy živel město zdevastoval, tehdy vedla k obrovským hmotným škodám a především ke ztrátě asi 1 500 lidských životů.

Gustav při svém dosavadním postupu karibskou oblastí připravil na Haiti, v Dominikánské republice a na Jamajce o život 85 lidí.