Ingrid Betancourtová poděkovala papeži za podíl na jejím propuštění

Castelgandolfo (Itálie) - Papež Benedikt XVI. přijal ve své letní rezidenci u Říma Ingrid Betancourtovou, nedávno propuštěnou ze zajetí. Kolumbijská politička, kterou v červenci armáda osvobodila ze spárů levicových guerill FARC, poděkovala papeži za to, že se zasazoval o její propuštění.

Betancourtová, která je silně věřící, se podle svých slov modlila každý den svého šestiletého zajetí. Papež na závěr vyzval FARC, aby propustily všechny zbylé rukojmí.

Ingrid Betancourtová, tři Američané a jedenáct členů kolumbijských bezpečnostních sil byli osvobozeni 2. července při operaci Jaque. Při ní příslušníci zpravodajských služeb kolumbijské armády pronikli do vedení povstalců a do komanda, které rukojmí zadržovalo.

Agenti kolumbijské armády dokázali přesvědčit žalářníky z FARC, že šéf gerily Alfonso Cano souhlasil s přepravou unesených vrtulníkem do jiného tábora FARC za doprovodu humanitárních pracovníků. V helikoptéře kolumbijští vojáci povstalce přemohli a rukojmím oznámili, že jsou volní.

Od roku 2003 až do loňského listopadu, kdy kolumbijská vláda získala při zásahu v Bogotě několik videozáznamů, nepřicházely o Betancourtové z džungle žádné zprávy. Politička na nich byla bledá, pohublá, s dlouhými vlasy a nepřítomným pohledem upřeným do země, nicméně byla naživu.

Betancourtová pochází z velmi významné rodiny. Její matka je bývalou národní královnou krásy a otec působil jako ministr, který se později dal na diplomacii. Vystudovala politologii v Paříži, kde potkala i svého prvního manžela diplomata Fabrice Delloye, s nímž strávila devět let a má s ním dvě děti. Díky němu má i francouzské občanství.