Topolánek je v Chorvatsku, chce jeho rychlý vstup do EU

Záhřeb - Český premiér Mirek Topolánek je na dvoudenní návštěvě Chorvatska. Jednal se svým protějškem Ivem Sanaderem. Po jednání prohlásil, že rychlý vstup Chorvatska do EU bude patřit k prioritám českého předsednictví. Obě delegace již také uzavřely dohodu o investiční spolupráci. Večer české zástupce přijme prezident Stjepan Mesič.

Česko chce také podporovat přijetí Chorvatska do Severoatlantické aliance. Na dnešní tiskové konferenci po jednání s chorvatským premiérem Ivem Sanaderem v Záhřebu to řekl český premiér Mirek Topolánek, který přicestoval na dvoudenní návštěvu země. Slíbil také, že smlouvu o přistoupení Chorvatska do NATO Česko ratifikuje do konce roku.

Chorvatsko by podle Topolánka mohlo uzavřít drtivou většinu kapitol v rámci přístupových jednání s Evropskou unií už za českého předsednictví EU v první polovině příštího roku.

Jenže podmínkou je, aby Záhřeb začal jednat s Bruselem o zbývajících kapitolách do konce tohoto roku. V současnosti prý podle premiéra zbývá otevřít 12 kapitol, z nichž mnohé řeší citlivé či komplikované věci. Sanader Topolánka ujistil, že jeho země udělá vše, aby k otevření zbývajících kapitol do konce roku došlo.

Přístupové kapitoly:

● Pracuje se na kapitolách Doprava, Finance a Hospodářská soutěž - týmy z Bruselu a Záhřebu jednají o slaďování právních norem dané země a EU.
● Nezačalo se debatovat o složitých kapitolách jako Zemědělství nebo Rybolov.
● Spousta práce zbývá i v oblastech boje proti korupci, reformy justice nebo veřejné správy.

I kdyby se podařilo kapitoly úspěšně uzavřít, je možné, že vstup Chorvatska zablokuje tandem Německo, Francie. Evropské velmoci si totiž nepřejí další rozšiřování unie, dokud se státy neshodnou na reformní smlouvě.

Čechy zajímá i ekonomika 

Českou republiku a Chorvatsko spojuje i zájem na ekonomické spolupráci a obchodní výměně. Premiéra Topolánka proto provází i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a zástupci českých podnikatelů.

S chorvatskou delegací již podepsali investiční dohodu, která řeší především sladění legislativy. Na obzoru se rýsuje také energetická spolupráce mezi oběma zeměmi. Chorvatsko se totiž chystá privatizovat svou energetickou síť a nabídku by rád podal i ČEZ.