Polská levice v boji proti americké protiraketové základně spoléhá i na ČSSD

Varšava - Polský opoziční Svaz demokratické levice (SLD) požaduje uspořádání všelidového hlasování o plánovaném umístění americké protiraketové základny v Polsku. Pokud návrh neprojde v parlamentu, chce strana iniciovat vznik petice, která by měla za cíl zastavit daný projekt. Polská levice chce do boje proti základně dokonce zapojit i českou sociální demokracii, s níž před týdnem podepsala dohodu o spolupráci.

„Výstavba základny protiraketového štítu na polském území bezpečnost Polska nezvyšuje, ale jen vytváří nová nebezpečí,“ citoval předseda SLD Grzegorz Napieralski ze sobotního usnesení celostátní rady strany. Polská vláda podle něj „ignoruje veřejné mínění, které většinově výstavbu základny odmítá“.

Proto chce levice zablokovat výstavbu protiraketového štítu společně s ČSSD. S jejím předsedou Jiřím Paroubkem podepsala SDL 2. září v Ostravě dohodu, v níž strana odmítla dvoustranné smlouvy o začlenění obou zemí do amerického projektu protiraketové obrany, které s americkou vládou uzavřela česká a polská vláda.

Buď referendum, petice, nebo ústavní stížnost

SLD chce docílit toho, aby o umístění protiraketového štítu hlasovali všichni Poláci. K vypsání referenda potřebuje získat nejméně 69 mandátů, strana má ale v Sejmu jen 42 hlasů. Musí se tak spoléhat na podporu poslanců z jiných stran.

Pokud by s prosazením referenda neuspěla v parlamentu, hodlá iniciovat podpisovou akci se stejným cílem. V ní by podle ústavy potřebovala SLD nasbírat přes 100 tisíc podpisů. V nouzovém případě chce SLD vládní dohodu s USA o základně napadnout u Ústavního soudu.