Indonésii a Japonsko zasáhlo zemětřesení - bez tsunami a obětí na životech

Jakarta/Tokio - Zemětřesení o síle 7,6 stupně vystrašilo obyvatele na severovýchodě Indonésie. Lidé na ostrově Sulawesi se v obavách před vlnou tsunami ukryli do vnitrozemí, stav pohotovosti ale úřady později odvolaly. Žádné oběti na životech nejsou dosud hlášeny, stejně jako na japonském ostrově Hokkaidó, které zasáhly otřesy o síle 7,2 stupně Richterovy stupnice.

Epicentrum otřesů se podle amerických geologů nacházelo v Moluckém moři. Indonésie patří k seismicky velmi nestabilním územím světa. V prosinci 2004 vyvolalo ohromné zemětřesení poblíž Sumatry vlnu tsunami, která zasáhla velkou část pobřeží Indického oceánu a zahubila více než 230 tisíc lidí, přičemž 131 tisíc osob zemřelo v indonéské provincii Aceh. Zatím poslednímu tsunami padlo loni na Jávě za oběť téměř 5000 osob.

Zemětřesení zasáhlo i Japonsko, také bez obětí

Zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy stupnice zasáhlo severní část Japonska. Informace o obětech nebo škodách na ostrově Hokkaidó zatím nejsou k dispozici. Úřady také varovaly před menší vlnou tsunami. Obyvatelé pacifického pobřeží ostrova Hokkaidó a severovýchodního pobřeží největšího japonského ostrova Honšú byli vyzváni, aby se odebrali do bezpečí. Televizní záběry oblasti neukázaly žádné viditelné škody, podle komentářů síla zemětřesení nedokázala poškodit okna, ani shodit předměty z polic. Zemětřesení jsou v Japonsku poměrně častá, je to totiž jedno ze seismicky nejaktivnějších míst planety.

  • Indonésie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/405/40411.jpg
  • Japonsko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/405/40413.jpg