Vesuv by podle vědců mohl znovu ničivě explodovat

Neapol - Sopka Vesuv by mohla znovu explodovat stejně ničivě jako v roce 79 našeho letopočtu, kdy zničila Pompeje. Tvrdí to italští a francouzští odborníci v nejnovějším vydání vědeckého časopisu Nature. Oblast kolem Vesuvu je hustě osídlená, výbuch by tak dnes ohrozil 700 tisíc lidí. Aby se vědci přesvědčili, zda se takový katastrofický scénář může skutečně odehrát, identifikují magma v hloubce osmi až devíti kilometrů.

Vědci analyzovali vývoj magmatických komor pod Vesuvem za uplynulých 20 tisíc let. „Pokud je magma podobné podstaty jako to, které vedlo ke zničení Pompejí, můžeme v budoucnosti očekávat mimořádně silnou, tedy nebezpečnou explozi,“ řekl Bruno Scaillet z orléanského fyzikálního institutu, který je jedním ze tří autorů studie. „V případě, že je magma naopak spíše složeno z čediče, jak tomu bylo při poslední erupci v roce 1944, bude to spíše erupce výlevného typu s výtokem lávy, což způsobí méně významné škody,“ dodal vědec.

Po 20 tisíc let až do velké erupce v roce 79 Vesuv vydával viskóznější magma, jeho erupce byly explozivní a předcházel jim únik kotoučů toxického kouře. Od roku 1631 do roku 1944 na něm byly zaznamenány stovky efuzivních erupcí spojených s chrlením lávy, podobně jak to pozorujeme dnes na sicilské sopce Stromboli.

Scaillet však varuje, že nelze vyloučit návrat ke kyselejším sloučeninám a přestože se erupce v roce 1944 zastavily, nelze říci, že skončily. Jestliže byla sopka 64 let nečinná, může to být způsobeno tím, že se přestala naplňovat magmatická kapsa, ale může to také znamenat, že se komín sopky uzavřel. Scénář, kdy tlak uzávěr prorazí a sopka vybuchne, nelze podle Scailleta vyloučit. „Kdyby se magma aktivovalo, bylo by možné předpovědět, kdy k explozi dojde, jaká bude její energie a průběh,“ řekl seismolog Aleš Špičák.