Zimbabwská vláda a opozice se dohodly na rozdělení moci

Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe a opoziční předák Morgan Tvsangirai uzavřeli dohodu o rozdělení moci. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zimbabwský vládní zdroj. Kompromisu politici dosáhli po několikaměsíčních rozhovorech. V zemi tak zřejmě skončí vleklá politická krize, kterou od březnových voleb provázely vlny násilí.

„Jihoafrický prezident Thabo Mbeki se chystá vydat tiskové prohlášení, ale můžeme říci, že jsme dosáhli dohody,“ oznámil lídr opozičního Hnutí za demokratickou změnu (MDC) Morgan Tsvangirai poté, co skončilo v Harare další, čtyřdenní, kolo jednání.

Zimbabwský vládní zdroj tato slova potvrdil: „Dosáhli dohody, prezident Mbeki, iniciátor rozhovorů, to již brzy oznámí.“ Jihoafrický prezident později prohlásil, že obě strany oznámí vznik zimbabwské vlády národní jednoty v pondělí, kdy také vláda i opozice oficiálně stvrdí dohodu svými podpisy.

Vláda a MDC se údajně dohodli na tom, že Tsvangirai bude jmenován premiérem a Mugabe si nadále ponechá prezidentskou funkci.

Pět měsíců násilí a politických dohadů

Od březnových voleb se Zimbabwe zmítá v krizi. Tehdy v hlasování do parlamentu zvítězilo MDC. Podle opozice v přidružených prezidentských volbách zvítězil její lídr Tsvangirai, nezískal ale potřebný počet hlasů, a nemohl se tak stát novou hlavou státu.

Dosavadní prezident Mugabe proto vyhlásil druhé kolo prezidentských voleb. Od března vládní příznivci pronásledovali opozici. Stovky tisíc lidí utekly za hranice, Tsvangirai byl několikrát zatčen a nakonec se vzdal kandidatury v druhém kole prezidentských voleb. V nich díky tomu jasně zvítězil staronový prezident Robert Mugabe.

Násilí v Zimbabwe se stále stupňovalo, proto mezinárodní politická scéna trvala na rozhovorech, které by našly řešení krize. Hlavním strůjcem rozhovorů mezi vládou a opozicí byl jihoafrický prezident Thabo Mbeki. Po pěti měsících se zdá, že by krize mohla skončit.

Rozložení sil v zimbabwském parlamentu
Zdroj: ČT24