Po požití kontaminovaného mléka zemřelo v Číně už třetí dítě

Peking - Počet čínských dětí, které mají po konzumaci sušeného kojeneckého mléka zdravotní potíže, se zvýšil na 6244. Čínské úřady dnes také přiznaly, že zemřely už tři děti, 1327 dalších je v nemocnici a že 158 z nich trpí akutním selháním ledvin. Na tiskové konferenci v Pekingu to oznámil čínský ministr zdravotnictví Čchen Ču. Kvůli skandálu museli odstoupit čtyři významní regionální politici a generální manažerka jedné mlékárny.

Počty postižených dětí asi nejsou konečná. Jenom čínský mlékárenský kolos Sanlu pustil na trh 700 tun jedovatého mléka. Podle expertů se ho mohlo napít až třicet tisíc dětí. Sušené kojenecké mléko je v Číně velký hit a Číňanky pomalu přestávají kojit. Vede je k tomu hlavně reklamní masáž mlékárenských firem. Ty často tvrdí, že po jejich výživě budou děti chytřejší. 

První informace o postižených dětech se v Číně objevily 10. září. Problém se sušeným kojeneckým mlékem byl nejprve zjištěn u produktu největší čínské mlékárny Sanlu, jejímž spoluvlastníkem je novozélandský exportér mléčných produktů Fonterra Co-operative Group. Čínští kontroloři Úřadu pro dohled nad kvalitou, inspekcí a karanténou dnes oznámili, že své výrobky už z trhu stahují dvě další mlékárny.

Inspektoři úřadu ale našli průmyslovou látku melamin v sušeném mléce vyráběném dalšími více než 20 firmami. Melamin vyráběný na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot způsobuje po požití ledvinové kameny. Čínští vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že tato heterodusíkatá látka se do mléka dostala úmyslně. Majitelé firem mléko údajně ředili vodou. Aby se to nepoznalo, uměle zvyšovali počet proteinů právě melaminem.

Desetitisíce matek z jihočínské provincie Che-pej zaplavily Hongkong, aby tu nakoupily kojeneckou stravu vyrobenou v zahraničí. Čínskému mléku se totiž nedá věřit, protože obsahuje zdraví škodlivé látky. Čínské úřady prověřily 491 kojeneckých výrobků - 69 vzorků od 22 firem obsahovalo melamin. Podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera se navíc zjistilo, že kontaminované sušené mléko se vyváželo na Tchaj-wan, do Bangladéše, Barmy, Burundi, Jemenu, Gabonu a možná i do dalších zemí.

Tři velké mlékárny včetně největšího dodavatele Sanlu musely sušené mléko z obchodů stáhnout. Vláda taky odvolala čtyři vysoké činitele provincie Che-pej, kde provinilá firma sídlí. Podle Etzlera se čínské vedení obává hněvu rodičů postižených dětí a případných nepokojů, vydala proto nařízení všem médiím, aby se o tomto skandálu informovalo co nejméně.

Čína zažila v minulosti kvůli nebezpečným potravinám už několik domácích i mezinárodních skandálů. Poslední velké potíže s kojeneckým mlékem se tu vyskytly před čtyřmi lety. Na trhu se tehdy objevilo padělané sušené mléko. Po jeho konzumaci zemřelo nejméně 13 dětí.