Mise EU dorazí do Gruzie už tento týden

Brusel - Mise Evropské unie dorazí do Gruzie už tento týden. Na dodržování příměří bude dohlížet nejméně 300 pozorovatelů místo původně plánovaných 200. Rozmístí se v pásmu u hranic Jižní Osetie a Abcházie. Rusko minulý týden uzavřelo se separatistickými provinciemi smlouvy o vybudování vojenské základny na jejich území. V každé by mělo působit asi 3800 ruských vojáků.

Pozorovatelé EU mají dohlížet na dodržování podmínek příměří mezi Gruzií a Ruskem po jejich srpnovém ozbrojeném konfliktu kvůli Jižní Osetii. Pozorovatelů bude pravděpodobně víc než 300, možná kolem 340. Toto číslo ale zahrnuje i podpůrný personál. Všichni tam ale možná nebudou do 1. října, protože unie se zavázala, že do tohoto data jich tam pošle 200.

Těchto 200 pozorovatelů má být v Tbilisi do pátku a po krátkém seznámení se situací mají být rozmístěni v gruzínských oblastech přiléhajících k Jižní Osetii a k druhé separatistické provincii Abcházii. Jejich příchodem podmínilo Rusko stažení svých vojáků z těchto pohraničních oblastí, kam vstoupili a kde zůstali poté, co odrazili srpnový gruzínský pokus ovládnout Jižní Osetii silou.