Íránský prezident napadl v OSN Spojené státy i jejich ekonomiku

New York - K hlavním tématům projevu íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda před Valným shromážděním OSN, jehož 63. rozprava začala v úterý v New Yorku, patřily války v Afghánistánu a Iráku, kritika Západu usilujícího zastavit íránský jaderný program a ekonomická situace Spojených států. Ostře antisemitsky vystoupil také vůči židovskému státu Izrael.

Ahmadínežád obvinil „skupinku násilnických mocností“, že se snaží zlikvidovat mírový jaderný program jeho země. V projevu trval na tom, že jaderný program Íránu je výhradně mírový a nemá za cíl výrobu jaderných zbraní. Z toho jej podezírají především Spojené státy a také západoevropské země.

Západ si vyslechl ostrou kritiku

Prezident obvinil USA a Severoatlantickou alianci z agrese vůči Afghánistánu a Iráku. Podle něho války v těchto zemích USA rozpoutaly, aby získaly hlasy ve volbách. „Americké impérium ve světě spěje ke konci své cesty a jeho příští vládci musejí omezit své zásahy na území svých vlastních hranic,“ řekl prezident.

Ještě šest let po pádu režimu Saddáma Husajna v Iráku „tam okupanti stále jsou“. „Miliony lidí byly zabity nebo vyhnány a okupanti, bez sebemenšího náznaku studu, se stále snaží upevňovat svou pozici v regionu a ovládnout ropné zdroje,“ řekl. V Afghánistánu se rychle šíří terorismus a přítomnost sil NATO jen přispěla ke značnému nárůstu produkce drog, prohlásil dále íránský prezident.

V rozhovorech pro americký tisk ještě před zasedáním řekl, že „vláda USA udělala v několika posledních desetiletích řadu chyb“. Roky jejich vojenské angažovanosti v celém světě, například ve válce v Iráku, to všechno znamenalo značnou zátěž pro jejich ekonomiku. „Svět už nemůže dále tolerovat rozpočtový deficit a finanční nátlak trhů ve Spojených státech, ani jejich vlády,“ řekl v rozhovoru pro Los Angeles Times.

Ahmadínežád rétoricky napadl Izrael

Velmi agresivně zaútočil Ahmadínežád na Izrael. „Sionistický režim míří k definitivnímu kolapsu a není cesty, jak by se dostal z žumpy, kterou vytvořil on sám a jeho stoupenci.“ Uvedl, že směr v západoevropských zemích a USA udává úzká skupina sionistů, kteří také ovládají světovou ekonomiku. „S důstojností, mravní bezúhonností i právy Američanů a Evropanů si pohrává skupina prolhaných lidí nazývaných sionisté. Ačkoli jsou nepatrnou menšinou, dominují velké části finančních a politických center.“

Izrael a židovské organizace Ahmadínežádovy výroky okamžitě odsoudily. Izraelský prezident prohlásil, že je to vůbec poprvé, co hlava nějakého státu na půdě OSN použila tak silná protižidovská prohlášení. Íránský prezident vzbuzuje v Izraeli značné obavy především svými opakovanými výzvami k vymazání židovského státu z mapy a obavy ještě podporuje pokračováním ve vývoji jaderného programu.

Vydáno pod