Britští konzervativci chtějí pomoci labouristům s řešením krize

Birmingham - Britští konzervativci budou spolupracovat s labouristickou vládou při řešení nynější krize. Na sjezdu opozičních konzervativců to prohlásil jejich šéf David Cameron. Konzervativní stínový ministr zahraničí William Hague naznačil, že pokud se britští konzervativci dostanou k moci, mohli by vyhlásit referendum o Lisabonské smlouvě reformující instituce Evropské unie, kterou přitom britský parlament už ratifikoval.  to. Hague zároveň řekl, že případná konzervativní vláda by voličům doporučila, aby hlasovali proti smlouvě.

Hague kritizoval labouristickou vládu za to, že smlouvu nechala ratifikovat, přestože Irové ji v červnu v referendu odmítli. Jak dodal, irští občané mluvili za miliony lidí v Evropě, kterým byla upřena možnost hlasovat.

Podle Haguea konzervativci vyhlásí referendum „o smlouvě, která se dříve nazývala ústavou a nyní Lisabonskou smlouvou“ jen v případě, pokud v době jejich nástupu k moci smlouva v některé unijní zemi ještě nebude ratifikovaná.

Kdyby britští konzervativci vyhráli volby a lisabonská smlouva by v té době už byla ratifikovaná ve všech 27 členských zemích EU, pak by jí podle slov Haguea v Británii stejně zjevně scházela politická legitimita. Irové odmítli smlouvu v červnovém referendu.

Ratifikovalo ji 24 z 27 členských zemí, zbývají Česká republika a Švédsko. O krizi kolem Lisabonské smlouvy bude jednat v polovině října summit EU.

William Hague:

„Doporučíme voličům, aby hlasovali NE.“

Hague o Evropské unii dnes ve srovnání s minulými konzervativními vládami mluvil podstatně smířlivěji. Ocenil pokrok v „rozšiřování svobody dělat obchody, cestovat a hledat práci“.

Vyslovil se pro to, aby země Balkánu, Ukrajina, Turecko i Gruzie měly před sebou perspektivu vstupu do unie. „Členství v Evropské unii nebo vyhlídky na něj pomohly zakotvit demokracii v mnoha zemích střední a východní Evropy,“ prohlásil.

Také ocenil boj Evropské unie proti klimatickým změnám. „Tleskáme dohodě o klimatické změně, kterou členské země EU musejí nyní naplňovat,“ řekl Hague. Konzervativci pod vedením Davida Camerona kladou velký důraz na ekologii.

Konzervativní opozice chce pomoci s řešením krize

„Musíme nechat stranou naše rozpory a spolupracovat v krátkodobém horizontu s vládou, abychom zajistili finanční stabilitu,“ prohlásil Cameron s tím, že nepřipustí, aby se v Británii stalo to samé jako v USA, kde Sněmovna reprezentantů zamítla plán pomoci finančnímu sektoru.

Případná spolupráce ale konzervativcům nezabrání, aby vládu Gordona Browna nekritizovali a nepoukazovali na příčiny nynější krize. K nim podle Camerona přispěly i přílišné státní výdaje a rostoucí zadlužování za labouristických vlád.

Konzervativci v posledních měsících stabilně vedli v průzkumech o 20 procentních bodů, ale po sjezdu labouristů a po vypuknutí světové finanční krize kleslo jejich vedení na polovinu.

David Cameron:

„Chápeme vážnost situace, v jaké se země nachází.“

Chaos na finančních trzích, který se přelil i do Británie a vedl k pádu zatím dvou hypotečních bank, výrazně ovlivnil tón a zaměření výroční konference konzervativců.

Cameron varoval, že konzervativci v případě volebního vítězství budou muset dělat nepopulární věci a nebudou si moci zpočátku dovolit snižovat daně, protože zdědí „ohromný deficit a ekonomiku v nepořádku“. Volby, které vyhlásí vládní labouristé, se musí konat do poloviny roku 2010.