Štrasburský soud rozhodl: Polsko nemusí vracet Němcům majetek

Varšava/Štrasburk - Polsko nemusí vracet majetek Němcům násilně vysídleným z Polska po druhé světové válce. Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, čímž odmítl žalobu německé soukromé vysídlenecké organizace. Žaloba Společnosti pro pruská práva je podle soudu neodůvodněná.

„Polský stát neměl v období od ledna do května 1945 kontrolu nad územím, které ještě bylo součástí Německa,“ uvedl soud v odůvodnění rozsudku. Podle něj nelze mluvit o žádném zadostičinění Němců, kteří se domáhají vrácení svého majetku, protože Polsko v roce 1945 neratifikovalo Evropskou konvenci o lidských právech, ale učinilo tak teprve v roce 1994.

To, že v Polsku chybějí právní normy v otázkách rehabilitace vysídlených Němců a odškodnění, není podle soudu porušením práv německých vysídlenců, píší polská média.

Rozhodnutí soudu podle polských politologů znamená porážku Společnosti pro pruská práva, která chtěla pro své členy vymoci navrácení majetku nebo odškodnění za jeho zkonfiskování Polskem po válce. Společnost žalobu ve Štrasburku podala v prosinci 2006.

Kancléřka Angela Merkelová, stejně jako její předchůdce Gerhard Schröder, již dříve zopakovala, že německá vláda nebude vůči Polsku, Česku ani jiným zemím vznášet majetkové nároky, ani je nebude podporovat. Nemůže prý však bránit individuálním žalobám.