Haiderovu smrt způsobila rychlá jízda, Rakousko je v šoku

Vídeň - Korutanský zemský hejtman a šéf Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ) Jörg Haider, který zemřel včera při autohavárii, jel příliš rychle. V okamžiku nehody vyšetřovatelé naměřili rychlost 142 kilometrů za hodinu místo povolené sedmdesátky. Oznámilo to státní zastupitelství. Je to zatím jediné vysvětlení, proč byl náraz auta tak prudký. Podle prvních poznatků neměl luxusní model vozu Volkswagen žádnou technickou závadu.

Zkoumání vraku vozidla potrvá údajně delší dobu, protože luxusní model vozu Volkswagen Phaeton V6, kterým Haider jel, je v Rakousku zatím velmi vzácný. Měl být ale zároveň mimořádně bezpečný, a tak se již objevují první komentáře, vyjadřující podiv nad tím, že vůz byl tak vážně poškozen a neuchránil připoutaného řidiče před smrtelným úrazem. Jediným vysvětlením se zdá být prudkost nárazu, který navíc nebyl čelní, ale směřoval převážně z boku.

Haider utrpěl při nehodě hned několik těžkých zranění, z nichž každé bylo smrtelné, uvádí se v předběžné pitevní zprávě, o níž dnes v Klagenfurtu informoval vedoucí tamního státního zastupitelství Gottfried Kranz. „Hejtman neměl žádnou šanci přežít,“ shrnul závěry pitvy Kranz.

Téměř jisté je, že se veřejnost nikdy nedoví, zda byl Haider v době nehody pod vlivem alkoholu, případně kolik alkoholu měl v krvi. Těsně před havárií se zúčastnil společenské akce, při níž byl ve Veldenu prezentován nový časopis. Haider se na akci údajně výborně bavil, ale alkohol prý nepil. Ať už to bylo jakkoli, policie žádnou zkoušku na alkohol neprovedla. Podle rakouských zákonů se totiž u smrtelných úrazů, při nichž neutrpí újmu žádná další osoba, testy na obsah alkoholu v krvi neprovádějí.

Haiderova smrt oslabí jeho stranu BZÖ

Za nejpravděpodobnější politické důsledky Haiderova úmrtí se označuje oslabení jeho nové formace Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ), která se jen díky němu vypracovala z postavení podružné strany na čtvrtou nejsilnější v zemi. Do čela si dnes zvolila nového předsedu, 27letého Stefana Petznera.

Není vyloučeno splynutí BZÖ se Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ), kterou vedl předtím, a také možnost vytvoření pravicové vládní koalice tvořené těmito dvěma stranami a lidovou stranou (ÖVP), která vyhrála nedávné volby.

Zatímco dosud se v důsledku nedávných voleb nejčastěji spekulovalo o obnovení koalice lidovců a sociálních demokratů, nyní se nevylučuje vznik pravicové koalice složené z lidovců, svobodných a BZÖ. Na váhu totiž už nepadá nevraživost mezi Haiderem a šéfem FPÖ Heinzem-Christianem Strachem a ani Evropa by na opětovný vstup krajní pravice do rakouské vlády nemusila reagovat tak rozhořčeně, jako tomu bylo právě kvůli Haiderově kontroverznosti v roce 1999.

Rakousko se loučí s Haiderem

Korutany oplakávají svého hejtmana, lidé přicházejí před jeho úřad ve smutečních šatech a se svíčkami v rukou. Nedělní rakouské noviny vyšly se smuteční titulní stránkou, i ti nejzapřísáhlejší političtí odpůrci našli pro mrtvého oponenta slova uznání - přinejmenším proto, že proměnil rakouskou politiku jako nikdo druhý, říká zpravodaj ČT Jan Moláček.

Je to tak trochu paradox - málokterý politik v Rakousku i jinde se dočká takového rozloučení jako pravicový populista, který bagatelizoval zločiny nacismu. Jestliže před dvěma týdny označovali komentátoři výsledek parlamentních voleb za politické zemětřesení; pak do pondělních novin musejí vymyslet nějakou novou a pokud možno ještě silnější metaforu.