Tsvangirai hrozí odchodem ze zimbabwské vládní koalice

Harare - Bývalý jihoafrický prezident Thabo Mbeki bude v Zimbabwe znovu řešit vládní krizi. Opozice vyhrála parlamentní volby a nelíbí se jí, že chce prezident Robert Mugabe všechny klíčové posty ve vládě dát lidem ze své strany. Opoziční předák Morgan Tsvangirai dokonce pohrozil odchodem z vládní koalice.

Zástupci Mugabeho Afrického národního svazu Zimbabwe-Vlastenecké fronty (ZANU-PF) by měli obsadit ministerstvo obrany, financí a vnitra. opozičnímu hnutí však vadí, že se Mugabe snaží získat kontrolu nad silovými složkami, a požaduje další jednání.

Mugabe s Tsvangiraiem do země znovu povolají bývalého jihoafrického prezidenta Thaba Mbekiho, aby rozhovory zprostředkoval. „Pokud ale toto zprostředkování neuspěje… nebude jiná možnost než naše cesty rozdělit,“ prohlásil Tsvangirai. „Dokud tu však je nějaká šance, budeme pokračovat v jednáních a snažit se dosáhnout dohody,“ dodal.

Nejasná politická situace v Zimbabwe nadále vyvolává pochybnosti u mezinárodního společenství. To čeká na praktické uplatnění vládní dohody, aby mohlo poskytnout zemi finanční pomoc nutnou k řešení vážné hospodářské a humanitární krize. Inflace v Zimbabwe podle odhadu ekonomů dosahuje 11,2 milionu procent. OSN také upozorňuje, že potravinovou pomoc v této zemi potřebují dva miliony lidí.