Potřebujeme dialog s Evropou, říká představitel běloruské opozice Alexander Milinkevich

Praha - V Bělorusko je občanská společnost, která chce zvolit cestu do Evropy, říká jeden z nejvýznačnějších hostů letošního ročníku Fora 2000, představitel běloruské opozice Alexander Milinkevich. Konference Forum 2000 právě probíhá v Praze a poprvé v historii se debaty otevírají publiku na celém světě. Diskuze je možné sledovat na internetu a zároveň zasílat své komentáře a otázky účastníkům diskusního panelu.

„Budu mluvit o své zemi Bělorusku, budu mluvit o dnešní situaci, o problémech uchování nezávislosti a o tom, že velmi potřebujeme dialog s Evropou, že je třeba budovat tyto vztahy, protože v posledních letech byla Bělorus v izolaci a nyní hrozí ztráta politické i ekonomické nezávislosti. V Bělorusko je občanská společnost, která chce zvolit cestu do Evropy a těch lidí je čím dál víc,“ přiblížil Milinkevich svůj příspěvek do diskuze.   

Demokratický svět s napětím sledoval poslední parlamentní volby v Bělorusku s nadějí, že Lukašenkův režim učiní drobné kroky k demokratizaci země. Nakonec byly ale volby silně kritizovány jako zmanipulované a zcela nedemokratické. „V naší zemi je těžko měřit čas od voleb do voleb, protože volby posledních deset let už nejsou. Moc prostě přestala počítat hlasy,“ říká k tomu Milinkevich.

Byly učiněny kroky kupředu a pak zase zpět

Běloruská vláda sice před volbami propustila všechny politické vězně jako gesto vůči demokratickým zemím, ale nakonec se lekla udělat volby částečně demokratické, takže se žádný představitel opozice do parlamentu nedostal. „Byly učiněny kroky kupředu a pak zase zpět,“ shrnuje Milinkevich.

V poslední době ale ztrácí běloruské vláda mnoho příznivců především kvůli nepříznivé hospodářské a sociální situaci. „Lidé začínají otevírat oči,“ myslí si Milinkevich s tím, že zároveň hrozí apatie, neboť lidé se bojí, že nelze nic změnit. Proto je třeba lidi především mobilizovat a zbavit je strachu.

Volba evropského rozvoje

Běloruské opozice má ale pověst nesoudržných skupin. Jedním z důvodů je odlišná geopolitická orientace. „Menšina opozice vedená komunisty hledí spíše na Východ, chtěli by pokračovat v integraci s Ruskem. Část opozice, značně větší, se staví za nezávislost země, za volbu evropského rozvoje,“ uvedl Milinkevich a dodává: „Zbývají dva roky do dalších prezidentských voleb, budeme doufat, že budou civilizovanější a budeme se snažit navrhnout jednotného kandidáta.“  

Rusko chce samozřejmě udržet Bělorusko ve sféře svého vlivu a využívá k tomu ekonomické metody. Dříve nabízela levnou ropu, dnes nabízí výhodné úvěry a Bělorusko se tak dostává do čím dál většího zadlužení vůči Rusku.