Nejizolovanější organismus na světě žije zcela bez kyslíku

Pretoria - Bakterie Desulforudis audaxviator, známý v angličtině jako "odvážný poutník", získává energii pouze z vody, vodíku a sulfátů. Objeven byl v naprosté temnotě hlubinných zlatých dolů v Jihoafrické republice a svou existencí potvrdil některé hypotézy o možných podobách mimozemského života.

Bakterie žije v hloubce 2,8 kilometru pod povrchem v dole Mponeng nedaleko Johanesburgu. Okolní hornina zde dosahuje teplot 60 stupňů Celsia. Objevit se ho podařilo při analýze hlubinné vodní kapsy.

Má červovitý tvar úzkého válce a pro vědce je mimo jiné jedinečný tím, že jde o jediného člena tohoto podzemního ekosystému. Za celý život se bakterie nesetkají s naprosto žádným jiným organismem.

„V mládí nemají planety skoro žádný kyslík, stejně na tom byla i Země,“ vysvětluje doktor Dylan Chivian z kalifornské Národní laboratoře v Berkeley, člen týmu, který bakterii našel. „Na cizích planetách se tak případný život musí nejspíš obejít bez kyslíku - a připomíná v tom případě námi objevenou bakterii.“

Jméno bakterie - audaxviator - převzali vědci z knihy Julese Verna Cesta do středu země.