Brno je budoucím evropským centrem biotechnologií

Brno - Brno by se během několika let mohlo stát největším centrem biotechnologií v Evropské unii. Přispějí k tomu především Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC), kampus Masarykovy univerzity a Středoevropský technologický institut (CEITEC). V institucích budou pracovat experti na biotechnologie a lékařství. Sdružení v jednom klastru by jim mělo umožnit, aby se objevy základního výzkumu rozvinuly a později využívaly například v místních nemocnicích. Uvedl to ředitel ICRC Tomáš Kára na veletrhu Medical Fair v Brně.

Biotechnologický klastr podle Káry umožní, aby vědci pracující v jednom městě na sebe přímo navazovali svou práci. Co jedni zjistí v základním výzkumu, mohou jejich kolegové rozvinout v preklinických studiích, další vyzkoušet v klinické praxi a lékaři pak zavést do běžného používání v medicíně.

Zdokonalení může přinést i chystaný CEITEC. Tamní odborníci na materiálové inženýrství by měli vyvíjet nové materiály, které mohou vylepšit řadu zdravotnických zákroků a léčebných postupů.

„Tím pádem můžeme tady v Brně dělat velmi rozsáhlé projekty od stádia úplně základního výzkumu, jako jsou kmenové buňky, a dotáhnout to až do výzkumu, který umožňuje z jedné kmenové buňky vypěstovat celé funkční srdce,“ řekl Kára. Americkým vědcům už se to podařilo u myší, dodal.

Klíčoví jsou odborníci, ne laboratoře

Pro klastr jsou podle Káry potřební především odborníci, nikoli laboratoře, které lze postavit kdekoli. Iniciátor ICRC se však neobává toho, že by expertů bylo v Brně málo. Odborníci z různých institucí a nemocnic ve městě už nyní navazují kontakty s americkou klinikou Mayo, která se na výzkumu v ICRC bude podílet, a jezdí tam na stáže.

Klastr by podle Káry mohl začít fungovat v roce 2010, kdy se má otevřít první část ICRC. Výzkumných projektů by pak mělo rychle přibývat.