Karadžić se odmítl vyjádřit k nové verzi obžaloby

Haag - Bývalý bosenskosrbský předák Radovan Karadžić se dnes odmítl vyjádřit k návrhu nové verze obžaloby. Stěžoval si, že jeho případ u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii postupuje příliš rychle. Soudce Iain Oonomy, který Karadžiče krátce vyslechl, si naopak stěžoval na pomalost přípravy procesu.

Karadžić se před soudem hájí tím, že teprve v pondělí dostal přepracovanou obžalobu v rodné srbštině a že stále čeká na další doplňující materiály. Na procedurální slyšení ještě připraven není. Prokurátoři uvedli, že Karadžić dostane doplňující materiály k nové verzi obžaloby do konce týdne. Potom bude mít 14 dní na reakci.

Soudce Iain Oonomy:

„Za téměř 3 měsíce od prvního slyšení Karadžiče u soudu se jeho případ neposunul vůbec nikam.“

Původní podoba obžaloby pochází z roku 2000 a soudci do ní v září doplnili důkazy získané v posledních letech. Karadžić bude souzen pro podezření ze spáchání závažných válečných zločinů, z genocidy a z porušení ženevských konvencí.

 Bývalý šéf bosenských Srbů odmítl hned na počátku obhájce a hodlá se u soudu hájit sám po vzoru bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, který však zemřel v roce 2006 ještě před vynesením rozsudku. Karadžić počítá s tím, že při obhajobě mu bude pomáhat tým právníků.

Bývalý šéf bosenských Srbů označuje soud za podjatý a snaží se jednání co nejvíce protahovat. Jednou z metod je i to, že obviněný vyžaduje veškeré písemné dokumenty v překladech, což je časově náročné. Další slyšení bylo stanoveno na 20. ledna.