V jižní Africe se bude opět moci obchodovat se slonovinou

Kapské město - Po devíti letech mohou aukční síně opět nabízet slonovinu. Souhlas k jednorázovému prodeji této přísně chráněné suroviny obdržely od Organizace spojených národů (OSN) čtyři africké státy: Jihoafrická republika, Botswana, Namíbie a Zimbabwe. Všechny obchody budou monitorované, ochranáři krok přesto ostře kritizují.

OSN zdůvodňuje své svolení tím, že sto tun slonoviny, které se na jednorázové aukci budou prodávat, pochází od zvířat, která zemřela přirozenou cestou. Na transakce bude OSN dohlížet a povolení k nákupu dostaly pouze Japonsko a Čína. „Všichni kupci jsou navíc prověření,“ podotýká Christina Pretoriusová, zástupkyně organizace CITES, která se stará o dodržování Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.

Ochranáři však varují, že neuvážené rozhodnutí ještě zvýší počet pytláků, kteří v Africe decimují sloní populaci. Odvolávají se na celosvětový zákaz obchodu se slonovinou z roku 1989. Pytláci by mohli vycítit možnost, jak nelegálně získanou slonovinu takzvaně vyprat a přimíchat ji k oficiálně schváleným zásilkám.

Podle organizace Traffic, která sleduje obchod s divokou zvěří, ale nic takového nehrozí. OSN navíc tvrdí, že se jedná o poslední podobnou aukci na příštích deset let. Všechny čtyři státy navíc slíbily, že utržené peníze investují do ochrany slonů. Obchodování zbožím se slonovinou na svých stránkách zakázala k prvnímu lednu příštího roku internetová aukční síň eBay.

Čtyři země mohou legálně prodávat slonovinu.
Zdroj: ČT24