Světová média označují zvolení Obamy za historický milník

Praha - Podle světových deníků představuje zvolení prvního černošského prezidenta Obamy historický okamžik dějin Spojených států. Jihoafrický list Business Day dokonce uvedl, že není nijak přehnané srovnávat zvolení Baracka Obamy s volbou Nelsona Mandely. Také dánský list Jyllands-Posten přizvukuje s tvrzením, že zvolením Baracka Obamy 44. prezidentem Spojených států se otevírá nová kapitola amerických dějin.

List Business Day dále píše, že Barack Obama má stejně jako první černošský prezident JAR Mandela schopnost překračovat hranice oddělující jednotlivé rasy. „Jeho projev po zvolení se může zařadit mezi ty, kteří pronesli velcí hrdinové Ameriky jako Martin Luther King a John F. Kennedy,“ usuzuje Business Day.

Dánská média se zaměřují na překonání otroctví

Dánský tisk v čele s Jyllands-Posten si všímá hlavně toho, že se do Bílého domu za 11 týdnů nastěhuje syn ženy z Kansasu a muže z Keni. Tuto skutečnost označuje za epochální pokrok v zemi, v jejíž některých státech byly takové svazky před několika málo lety trestné. Skvrna, kterou na tváři Spojených států zanechalo otroctví, se smazat nedá. „Ale Američané mohou být pyšní na to, že slibu, který je obsažen v jejich ústavě a podle kterého mají všichni lidé stejná práva, vdechli nový život,“ píše dánský deník.

Poláci nový postoj ke zvolení Obamy nepřináší

Zdrženlivěji se k Obamovu zvolení staví polský konzervativní list Rzeczpospolita: „Obamovo vítězství je výhrou americké demokracie.“ V listu se dále objevují obecná tvrzení, například o tom, že politický systém žije, pokud je otevřený, pokud se neuzavírá před novými přáními společnosti a otevírá se novým elitám. Rzeczpospolita ale upozorňuje, že Obama bude mít velkou odpovědnost: „Bude odpovědný nejen za Ameriku, ale i za pořádek ve světě. Každé neprozíravé slovo, každý moment slabosti nebo nerozhodnosti může být využit a použit proti němu.“

Bulharsko: Obama znamená konec starých časů

Podle bulharského listu 24 časa vidí Američané v Obamovi konec starých časů. Jeho zvolení komentuje list slovy: „Obamova největší síla je v tom, že v něm miliony Američanů vidí hrobníka éry George Bushe.“

Zato reakce pákistánského tisku na Obamovo zvolení jsou rozvážnější. Pákistánci vyjadřují obavy z budoucí zahraniční politiky USA, zejména z toho, jak se příští americká vláda postaví k boji proti terorismu. Zejména list The News připomíná Obamův slib, že Spojené státy budou útočit na pozice Talibanu a al-Káidy i na kmenových územích na severozápadě Pákistánu. Podle The News Obamovy výroky rozeznívají v Islámábádu poplašné zvony. „Možnost ještě agresivnějšího postupu nové americké vlády pákistánské vedení velmi znepokojuje,“ uvedly noviny.

Německý tisk: Medveděvova hrozba raketami mířila na Obamu

Německý tisk spekuluje, že nově zvolený americký prezident bude muset rychle zaujmout jasný postoj k otázkám světové politiky včetně protiraketového ochranného štítu, jehož základny chce Washington postavit v Česku a Polsku. Ve středu totiž ruský prezident Dmitrij Medveděv pohrozil, že Rusko rozmístí své rakety v kaliningradské enklávě, pokud Česko a Polsko na svém území povolí vznik amerických základen.

Na početně navštěvovaném zpravodajském serveru Spiegel Online zaznívají  názory, že sotva byl Barack Obama znám jako vítěz amerických voleb, už jej Rusko provokovalo. „Teď je jasné, že nový prezident musí rychle vyzrát ve světového politika,“ uvedl na svém serveru magazín Der Spiegel.

List Süddeutsche Zeitung na svých stránkách pokládá zásadní otázku: Proč šéf Kremlu zrovna v den, kdy svět oslavuje Obamův triumf, reaguje tak mrazivě? „Appeasement (politika ústupků) na všechny strany by Medveděvovu pozici v mocenském aparátu sotva posílil,“ konstatuje Süddeutsche Zeitung. Téma obranného raketového systému ve střední Evropě se podle něj jako žádné jiné týká sebevědomí Ruska. Nikdo v Moskvě přitom neočekává, že Obama škrtnutím pera projekt zruší.

Italská média vyzdvihují sílu americké demokracie

V dnešních komentářích si italský tisk všímá zejména toho, jak Spojené státy znovu potvrdily svou pověst demokratické a svobodné země. Itálie zdůrazňuje, že se USA díky zvolení Obamy vypořádaly se stínem ve své minulosti - s rasismem.

Podle deníku Corriere della Sera jsou všichni, dokonce i mnozí nepřátelé Ameriky ve světě, nuceni si přiznat, že americká demokracie je nadále vybavena přednostmi, které nemá žádné jiné politické společenství. Jejich modelová věta zní: „Mladý afroamerický senátor, s malými politickými zkušenostmi a s pověstí outsidera, se prosadil proti demokratickému establishmentu, jenž mu byl nepřátelský, v primárkách porazil silnou soupeřku Hillary Clintonovou a pak dobyl Bílý dům proti silnému soupeři, jakým je John McCain.“

Podle Rakušanů má před sebou Obama velmi těžký úkol

V dnešních komentářích rakouský tisk shodně upozorňuje na to, že nový prezident bude mít mimořádně těžkou úlohu. Zejména z toho důvodu, že přebírá zemi ve špatném stavu a očekávání s ním spojovaná jsou těžko splnitelná.

List Der Standard například podotýká, že jen na modernizaci zanedbané infrastruktury - silnic, mostů, přehrad a elektrorozvodných sítí - budou muset Spojené státy vynaložit 1600 miliard dolarů (asi 32 biliony korun). Problémem jsou však prázdné kasy a USA samotné by nyní potřebovaly jakýsi Marshallův plán. Der Standard soudí, že Obama se teď bude muset naučit říkat „ne“ - přehnaným regulacím, protekcionismu a příliš vysokým výdajům.

Současnou situaci přirovnává list Kurier k anekdotě, která se vyprávěla už před volbami. Podle ní přišel Obama k jasnovidci, který mu sdělil, že pro něj má dobrou a špatnou zprávu. Obama se nejdříve rozhodl vyslechnout tu dobrou. Zněla: stanete se prezidentem Spojených států. Ta špatná byla bohužel úplně stejná: stanete se prezidentem Spojených států.

  • Nelson Mandela ve vězeňské cele autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/213/21213.jpg
  • Palác kultury ve Varšavě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/406/40577.jpg
  • Prezident USA George Bush odchází… autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/506/50581.jpg
  • Plánovaný protiraketový štít USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/364/36343.jpg
  • Itálie autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/156/15528.jpg
  • Cestování autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/193/19294.jpg