Slovenský ministr kritizoval Maďary za toleranci extremismu

Bratislava - Slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš dnes důrazně vyzval maďarskou vládu, aby zasáhla proti extremismu ve své zemi. "Důrazně vyzýváme maďarskou vládu, aby našla nebo si vytvořila nástroje, kterými by bylo možné proti těmto banditům zakročit. Jak je možné, že v zemi Evropské unie jsou zákony, které vlastně tolerují fašismus?" zlobil se ministr.

Kubiš zároveň Maďary kritizoval za protislovenské demonstrace v Budapešti, jejichž účastníci zlobně reagovali na zásah slovenské policie proti fotbalovým fanouškům v Dunajské Stredě minulou sobotu. Účastníci demonstrací mimo jiné spálili slovenskou vlajku, což maďarská vláda odsoudila. Incidenty v Dunajské Stredě vyprovokovali podle policie domácí fanoušci, kteří na stadionu začali házet kamením. Při zásahu byly zraněny desítky lidí, sedm z nich skončilo v nemocnici.

Kubiš dnes řekl, že policie nezasahovala proti „Maďarům“, ale proti „chuligánům, extremistům a provokatérům“. „Ten zásah určitě neměl žádné národnostní pozadí,„ poznamenal. “Společně všichni občané Slovenské republiky zabráníme tomu, aby nám takoví prostě polofašisté diktovali počasí u nás doma."

Na pondělí ohlásilo mimoparlamentní krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko částečnou blokádu hraničních přechodů se Slovenskem.