Sabotáže na železnici v Německu a Francii způsobily chaos

Paříž/Berlín - Vážné dopravní problémy způsobily dnes na železničních tratích ve Francii a v Německu sabotáže, které mají na svědomí patrně vandalové. Ve Francii byla například ochromena doprava na trati rychlovlaku z Paříže přes Lille na sever země, výpadkem bylo postiženo na 20 000 cestujících. Na nádražích v Paříži a v Lille se tvořily chaotické tlačenice a návaly lidí.

Ve spolkové zemi Braniborsko založili neznámí pachatelé v noci na dnešek tři požáry na signalizačních zařízeních, čímž byla výrazně narušena dálková doprava. Podle agentury DPA spolková policie nevylučuje možnou souvislost mezi těmito případy sabotáže a přepravou jaderného odpadu z Francie do meziskladu v dolnosaském Gorlebenu. Žádné indicie vedoucí k možným pachatelům ale nejsou zatím k dispozici. Zpoždění postihla také dopravu na trati rychlovlaků ICE mezi Berlínem a Hamburkem.

Ve Francii narušily železniční dopravu čtyři sabotážní akce na třech linkách rychlovlaků - z Paříže na sever, východ a jihovýchod. Potvrdilo to ministerstvo vnitra s tím, že není zatím jasné, zda byly útoky koordinované. Pachatelé prostříhali bezpečnostní oplocení kolem tratí a upevnili na vrchní vedení železné roury, uvedla státní železniční společnost SNCF.

V důsledku sabotáže muselo být ve Francii více než 40 rychlovlaků do Londýna, Bruselu a Kolína odkloněno na klasické tratě, což způsobilo několikahodinová zpoždění.