Jihoafrický summit krizi v Zimbabwe nevyřešil

Johannesburg - Summitu patnácti zemí jihoafrického regionu se nepodařilo překonat politickou krizi v Zimbabwe. Účastníci summitu Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC) vyzvali zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho a opozici, aby neprodleně vytvořili společnou vládu. Sporný post ministra vnitra, který ovládá policii a na němž dohoda vázne, mají spravovat společně. Lídr opozice Morgan Tsvangirai ale takový kompromis odmítl, protože podle něj nemůže nikdy fungovat.

Podle Tsvangiraiova Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Mugabe požaduje všechna klíčová ministerstva. Místo rozdělení moci mezi jeho Africký národní svaz Zimbabwe - Vlasteneckou frontu (ZANU-PF) a opozici tak údajně staví MDC do role menšího koaličního partnera.

Prezident Mugabe později v zimbabwské televizi slíbil, že společnou vládu sestaví „co nejdříve“. Podle ministra spravedlnosti vyzve prezident Tsvangiraie, aby nominoval členy společné vlády.

Před budovou, v níž představitelé SADC zasedali, demonstrovalo asi 350 příznivců Tsvangiraiova MDC a pět desítek stoupenců ZANU-PF. Protestující na sebe házeli kameny, podle policie ale nebyl nikdo zraněn.

Robert Mugabe na schůzce Společenství pro rozvoj jižní Afriky.
Zdroj: ČT24