Bezpečnost je hlavní prioritou zvoleného prezidenta USA

Washington - Pro Baracka Obamu je nejvyšší prioritou výběr bezpečnostního týmu. Zvolený prezident Spojených států to zdůraznil v rozhovoru, který v neděli odvysílala televizní stanice CBS. Obama upozornil na to, že přechodná období jsou potenciálně "zranitelná" vůči teroristickému útoku. Dále potvrdil, že je připraven uzavřít věznici na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě.

Uzavření guantánamské věznice a zastavení mučení při výsleších „je součástí úsilí, jež má Americe umožnit získat zpět její pozici v morální rovině“, prohlásil Obama. Pro nového prezidenta však bude uzavření Guantánama těžkým úkolem, jelikož bude muset řešit, co udělat se zadržovanými, které dosavadní vláda označuje za „nejhorší teroristy“.

Nikdo ani ve Spojených státech ani v zahraničí je nechce přijmout. Jakmile Obama převezme úřad, hodlá začít pracovat na stahování amerických vojáků z Iráku a jednoznačné likvidaci teroristické sítě al-Káida. 

Zvolený prezident zároveň upozornil, že ekonomická krize ještě nějakou dobu potrvá. „Není pochyb, že se nám dosud nepodařilo obnovit důvěru ve finanční a zákaznické trhy i mezi obchodníky, jež by umožnila ekonomice jít výrazně kupředu. A moje práce jako prezidenta bude zajistit, že tuto důvěru obnovíme.“