Největší izraelský mafiánský boss zabit při atentátu

Tel Aviv - Jeden z nejznámějších izraelských šéfů mafie byl dnes v Tel Avivu zabit při atentátu. Vražda čtyřiapadesátiletého Jakova Alperona v sobě podle světových agentur skrývá hrozbu propuknutí totální války ve stále násilnějším izraelském podsvětí.

Klan Alperonů stál údajně i za granátovým útokem na izraelského majitele kasina v centru Prahy Assafa Abutbula z roku 2004. Najatý atentátník tehdy zranil 18 lidí; po vydání z Izraele, kde byl zatčen, byl loni odsouzen v České republice k pěti letům vězení.

Oběť dnešního atentátu, známá pod přezdívkou „Don Alperon“, byla hlavou jedné z nejmocnějších zločineckých rodin v zemi, tvořené více než šesti gangy. O život přišel mafiánský boss kolem poledne při výbuchu nálože v pronajatém voze, odpálené pravděpodobně na dálku. Výbuch na jedné z hlavních tříd izraelské hospodářské metropole lehce zranil tři kolemjdoucí včetně třináctiletého chlapce. Policie okolí uzavřela a televizní stanice přinesly záběry hořícího vozu, z jehož dveří vypadlo bezvládné tělo.

Alperon jel od soudu, kde sledoval jednání proti svému synovi, obžalovanému z vydírání pořadatele zábavních akcí a násilí proti policistovi. Očekává se, že Alperonův syn Dror bude propuštěn z vazby na čtvrteční pohřeb svého otce.