Poláci demonstrují za vyšší důchody

Varšava - Vláda Donalda Tuska vede Polsko přesně rok. V den prvího výročí ale musela čelit ostré kritice opozice. Premiér Tusk se během svého vystoupení v Sejmu s lídrem opozice Jaroslawem Kaczynským navzájem obviňoval ze lží, slabého vlastenectví a nedostatečného hájení zájmů země. Navíc sílí protesty odborářů, kteří kvůli plánovanému zrušení předčasných důchodů dnes demonstrovali v centru Varšavy.

Donald Tusk ve svém evaluačním vystoupení před Sejmem zdůrazňoval hlavně své úspěchy, mezi něž podle něj patří například zlepšení obrazu Polska v zahraničí a stažení polských vojáků z Iráku.

Opozice ho naopak kritizuje za nedostatečné hájení zájmů země. Odborářům pak vadí právě projednávaný návrh důchodové reformy, se kterým přišel kabinet Donalda Tuska.

Nejvíce je popuzuje, že z jednoho milionu Poláků, kteří příští rok mohou odejít do předčasného důchodu, by jedna čtvrtina o tuto možnost přišla. Připravovaná reforma by se dotkla zejména železničářů a učitelů. Odboráři vyzývají k eskalaci protestů a hrozí generální stávkou, kterou chtějí zorganizovat 8. prosince.