Havel: Sarkozy má tendenci rychleji mluvit než myslet

Řím - Bývalý český prezident Václav Havel soudí, že šéf francouzského státu Nicolas Sarkozy má tendenci mluvit rychleji než myslet. Havel to řekl v souvislosti se Sarkozyho kritikou směřující proti americkému protiraketovému deštníku v Evropě v rozhovoru pro dnešní vydání italského deníku La Stampa.

„Neznám ho osobně, ale povšiml jsem si, že Sarkozy má tendenci rychleji mluvit než myslet,“ řekl podle listu dramatik a bývalý disident. „Připomíná mi Edouarda Daladiera, šéfa francouzské vlády, který podepsal mnichovskou dohodu v roce 1938,“ uvedl prý také Havel bez dalšího upřesnění. Havel svůj názor na francouzského prezidenta doložil připomenutím toho, že Nicolas Sarkozy „učinil krok zpět, pokud jde o jeho nešťastná vyjádření v Nice“.

Sarkozy 14. listopadu po summitu Evropské unie a Ruska v Nice na jihu
Francie vyzval Moskvu a Washington, aby přestaly hrozit rozmístěním raket a protiraketového deštníku, což vyvolalo pobouření na české straně. Poté na summitu G20 ve Washingtonu se Sarkozy k tomuto tématu vrátil a prohlásil, že se každá země může svobodně rozhodnout o tom, zda si protiraketový deštník opatří, či nikoli.

Rusko ovšem americké plány považuje za hrozbu pro sebe a hrozí, že jako odvetu rozmístí své rakety v kaliningradské enklávě nedaleko hranic s členskými zeměmi NATO, aby neutralizovalo americký protiraketový štít.