Belgický pár prodal přes internet dítě, případ vyšetřuje policie

Gent - Belgické úřady řeší kuriózní případ - prodej novorozeněte. Dohodly se na něm dva páry prostřednictvím internetu. Suma, za kterou skuteční rodiče své dítě prodali, nebyla zveřejněna. Dítě žije s adoptivními rodiči, ti biologičtí teď kvůli prodeji potomka čelí obvinění.

Před čtyřmi měsíci přišel na pohotovost do nemocnice v belgickém Gentu mladý pár ve věku 22 a 24 let. Žena ve vysokém stupni těhotenství byla hned přijata do porodnice. „Velmi brzy, tak za půl hodiny, se jí narodilo zdravé dítě. Po 24 hodinách jsme ji i s dítětem propustili domů, jak to děláme, pokud je vše bez komplikací,“ popisuje primář zdejší porodnice Bruno Heyndricks.

Rodiče spěchali, doma už na ně čekala dvojice z Nizozemska. Ta přijela uzavřít obchod, na kterém se dohodli po internetu během těhotenství, pár chtěl od rodičů novorozeně koupit. Prokurátorka Annemie Serlippensová případ komentuje: „Během těhotenství si rodiče spočítali, že nedokážou dítě vychovat, protože už tak měli vážné finanční problémy. Řekli si, že by nedokázali dítěti zajistit dobrý život.“

Nastoupil proto chladný princip nabídky a poptávky. Na internetu rodiče našli nizozemské manžele, kteří po dítěti toužili. Prokuratura případ začala vyšetřovat, až když na něj upozornila nizozemská televize. „Můžete obchodovat s věcmi nebo se zvířaty, ale ne s lidmi. Otroctví je dávno zrušené. Prodej dítěte je ilegální, ochranu dětí v mezinárodní smlouvě podepsala Belgie i Nizozemsko,“ vysvětluje právník Jef Vermassen.

Belgickým rodičům hrozí až pět let vězení, ale paradoxně ne za obchod s lidmi. Vyšetřovací soudce je podle prokurátorky obvinil z podvržení dítěte, tedy z toho, že na matrice zapsali jméno nepravé matky.

Podle nizozemských médií se dítěti vede dobře. Od narození žije s adoptivními rodiči. Ti v případu obviněni nejsou, nic totiž nenasvědčuje tomu, že by belgická matka otěhotněla na jejich žádost.