Klausova kritika Bruselu může být kontraproduktivní, soudí americký novinář

Praha - Od konce studené války prošla Evropská unie řadou pozitivních změn a její drsná kritika ze strany českého prezidenta Václava Klause může být kontraproduktivní. V rozhovoru pro ČT to uvedl americký novinář Dan Bilefsky, autor článku Drsný Čech seje strach v Evropské unii uveřejněného v deníku International Herald Tribune.

Podle Bilefského panuje velká obava, že Klaus způsobí svými výroky a chováním během českého předsednictví spoušť a že využije předsednictví k tomu, aby ventiloval své vyhraněné názory v Evropě i ve světě.

Kdokoliv poznal prezidenta Klause, nemůže ho ignorovat, uvedl Bilefsky. Český prezident je podle něj jedním z mála evropských politiků, který říká, co si myslí. Umí si šikovně vybírat témata, která mají velký ohlas - ať už jde o globální oteplování nebo právě Evropskou unii. „Klaus říká své názory nahlas, rád rebeluje,“ poznamenal dopisovatel deníku International Herald Tribune. Narážel tím mimo jiné i na nedávné Klausovo setkání s předákem irských odpůrců Lisabonské smlouvy Declanem Ganleym, které vyvolalo kritiku ze strany evropského tisku a politiků.

Bilefsky dodal, že se rovněž neúspěšně pokoušel udělat s Klausem rozhovor. Prezidentská kancelář si nechala poslat seznam otázek, následně je ale označila za zvláštní a interview odmítla.

Klaus dnes v prohlášení pro Rádio Česko uvedl, že kdyby český Ústavní soud rozhodl o slučitelnosti Lisabonské smlouvy s ústavou a parlament smlouvu schválil, podepsal by ji zřejmě jen tehdy, pokud by byla ratifikována i v Irsku. Premiér Mirek Topolánek uvedl, že tomuto postoji prezidenta rozumí, protože bez irského 'ano' smlouva nemůže platit. Irové smlouvu odmítli v červnovém referendu a irská vláda nyní hledá řešení, jak ji schválit. Ústavní soud ČR bude o smlouvě rozhodovat v úterý.