Francie čeká, že si Irsko referendum o Lisabonu s úspěchem zopakuje

Paříž - Francie očekává, že Irsko koncem příštího roku uspořádá nové referendum o Lisabonské smlouvě. Vysoký představitel francouzské prezidentské kanceláře řekl agentuře Reuters, že Paříž pracuje na seznamu unijních záruk, které by Iry přesvědčily, aby změnili názor a hlasovali pro smlouvu. Francie, která nyní v unii předsedá, věří, že kvůli nynější finanční krizi se na unii pohlíží pozitivněji jako na organizaci schopnou ochránit před nejhorším a že to zvyšuje šanci na schválení smlouvy v novém irském referendu. Plán dalšího postupu v Irsku má být předložen na vrcholné schůzce EU příští měsíc.

Irové v červnu v referendu smlouvu odmítli. V ostatních zemích unie kromě České republiky byla schválena. Český parlament o ní ještě nejednal. V Německu a Polsku ji ještě musejí podepsat prezidenti. Vstoupení smlouvy v platnost vyžaduje schválení ve všech 27 členských zemích. Citovaný činitel řekl, že unie by mohla dát Irsku záruky ve věcech, které ho znepokojují. Příslušné prohlášení „je ujistí, že Lisabonská smlouva nemá nic společného s potraty, nezpochybňuje irskou neutralitu a nepůsobí žádný problém ohledně daní“, řekl.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes o věci jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Řekl, že mezi čtyřma očima posoudili kroky, které je potřeba udělat. „Uděláme všechno možné, aby smlouva prošla, a dohodli jsme se na společném přístupu k jednání s našimi irskými přáteli,“ prohlásil.

Podle Reuters považují Francouzi německou a polskou ratifikaci spíše za formalitu a s napětím očekávají, jak se k ní v úterý vysloví český ústavní soud. Pokud dojde k závěru, že smlouva je v souladu s českou ústavou, Paříž věří, že český parlament ji začátkem roku 2009 schválí a že finanční krize přesvědčí Irsko, aby své „ne“ přezkoumalo.