Novému irskému referendu k Lisabonu nic nebrání

Dublin - Opakování referenda o Lisabonské smlouvě nestojí v cestě žádné právní překážky. Ve své zvláštní zprávě to dnes uvedl výbor irského parlamentu zabývající se budoucností země v Evropské unii. Ten byl ustaven poté, co Irsko smlouvu k reformě institucí Evropské unie v červnovém referendu odmítlo.

Zpráva výboru došla k závěru, že výsledek referenda oslabuje postavení Irska v EU. Podle šedesátistránkového dokumentu zřejmě nejsou právní překážky pro konání referenda o stejné věci nebo pro hlasování, které by bylo variací na původní referendum. Předseda výboru Paschal Donohoe řekl, že úkolem výboru nebylo doporučit řešení situace po odmítavém červnovém referendu. „Jsem si však jist, že největším zájmem Irska je zůstat v srdci Evropy,“ řekl. Kdyby se Irsko mělo od srdce EU odpoutat, mělo by to podle něj dlouhodobé katastrofální důsledky. Výbor během šesti týdnů vyslechl názory 110 lidí zastupujících více než 40 organizací. Občané předložili výboru 94 návrhů.

Ministr zahraničí Micheál Martin zprávu uvítal. Irská vláda by měla v prosinci předložit návrhy na vyřešení celé situace. Podle posledního průzkumu by Lisabonská smlouva s několika dodatky nyní měla šanci být v referendu schválena.

Irsko je jedinou zemí EU, která smlouvu odmítla. Česká republika jako nadcházející předseda unie je jediným státem, který o ní ještě nehlasoval. Český ústavní soud v úterý rozhodl, že neodporuje české ústavě.

Plakáty k irskému referendu o Lisabonské smlouvě
Zdroj: ČT24