Thajští protivládní demonstranti zítra ukončí protestní akce

Bangkok - Lídr protivládních demonstrantů, kteří v Bangkoku obsadili letiště, dnes oznámil, že všechny protesty skončí zítra. Thajské úřady nicméně uvedly, že mezinárodní letiště v Bangkoku bude uzavřené až do 15. prosince. České ministerstvo zahraničí proto dnes doporučilo turistům, aby do Thajska nelétali, dokud se provoz na letišti neobnoví. O osudu vládních stran dnes rozhodoval thajský ústavní soud. Ten tři z šesti koaličních stran rozpustil a vykázal na pět let jejich vůdce z politického dění. Strany nicméně prohlásily, že i tak vytvoří novou vládu.

Protivládní demonstranti jsou v euforii. Drtivějšího vítězství se snad ani dočkat nemohli. „Teď jsme šťastní a můžeme jít dál. Doufáme, že to brzo skončí,“ raduje Narue Mon, členka opoziční strany PAD.

Kromě premiérovy Strany lidové moci (PPP) se rozpuštění týká také Neutrální demokratické strany (Pchak matčima tchippatchaj) a Thajské národní strany (Čart Tchaj). Soud o jejich konci rozhodl proto, že se podle něj tato politická uskupení dostala k moci podvodem v posledních volbách. Rozhodnutí soudu se čekalo, protože dával dlouhodobě najevo, že dá za pravdu odpůrcům současné vlády.

Nová strana - stejní lidé u moci

Soud dnes rozhodl, že by se měl kabinet rozpustit a země bude bez vlády. I proto, že vládní strany s tímto verdiktem počítaly, připravily novou stranu, do které by se měli přesunout všichni poslanci rozpuštěných stran, kterým nebyla zakázána činnost.

„Toto rozhodnutí nás nikoho nepřekvapilo,“ řekl bývalý vládní ministr Džakrapob Penkajr. „Naši členové jsou odhodláni pokračovat. Vytvoříme znovu vládu z většiny, kterou, jak věříme, stále máme,“ dodal Penkajr, který je blízkým spojencem bývalého thajského premiéra Tchaksina Šinavatry.

Podle dostupných informací by poslanců měl být dostatek, aby mohli vládnout. Musí si však nejprve zvolit premiéra, který vládu sestaví. K tomuto kroku je ale zapotřebí rozhodnutí parlamentu, očekává se však, že protivládní strana jednání zablokuje. Může se tedy stát, že Thajsko bude bez vlády a soudci budou muset ustavit prozatímní vládu.

Demonstranti přivítali rozsudek s jásotem

Stoupenci protivládního Lidového spojenectví pro demokracii (PAD) naopak verdikt soudu uvítali. Na mezinárodním letišti Suvarnabhumi rozsudek za jásotu tisíců demonstrantů přečetli vedoucí představitelé PAD. „Je to dobré pro Thajsko. Zastaví to korupci,“ citovala agentura AP jednoho z protestujících.

Odpoledne lídr Lidového spojenectví pro demokracii (PAD) Sonti Limtchongkun oznámil, že demonstranti vzhledem k verdiktu soudu zítra skončí své protesty a začnou se stahovat z obou bangkockých letišť.

Ministerstvo zahraničí varuje Čechy: Nejezděte do Thajska

Dnes se podařilo částečně otevřít mezinárodní letiště Suvarnabhumi pro nákladní lety. Kdy z něj odletí první osobní spoje, není zatím jasné. Podle generálního manažera bude možné určit přesný termín otevření letiště ve středu odpoledne.

Zablokovaná bangkocká letiště zkomplikovala život asi čtvrt milionu turistům, z toho je asi 500 Čechů. Situaci v Thajsku neustále sleduje a vyhodnocuje česká ambasáda v Bangkoku, dnes na její návrh vydalo ministerstvo zahraničí pro české občany doporučení.

„Vzhledem k přetrvávajícím problémům s dopravou a zdržením odletů z Thajska doporučuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR necestovat do této země až do uklidnění situace a obnovení řádného provozu mezinárodního letiště v Bangkoku,“ varovalo dnes ministerstvo na svých internetových stránkách. Úřad dodává, že by Češi, kteří se v Thajsku nacházejí, měli dbát pokynů cestovních kanceláří a leteckých dopravců.